Aproape 50.000 de familii și firme din Galați, amenințate cu blocarea conturilor pentru neplata impozitelor pe 2021, deși e abia iulie

Publicat: 07 iul. 2021, 21:45, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Aproape 50.000 de familii și firme din Galați, amenințate cu blocarea conturilor pentru neplata impozitelor pe 2021, deși e abia iulie

În „foame” de bani, Primăria Galați a schimbat regulile în timpul jocului și a trimis unui număr de 47.605 familii și firme din oraș somații de executare silită dacă în termen de 15 zile nu își vor plăti taxele și impozitele locale aferente anului 2021. Până acum, gălățenii își puteau plăti impozitele până pe 31 decembrie și primeau somații de executare silită numai dacă depășeau acest termen cu mai mult de trei luni.

În plină caniculă, dar și în condițiile în care o parte din restricțiile pentru combaterea pandemiei sunt în vigoare, zilnic, mii de gălățeni iau cu asalt sediile Direcției de Taxe și Impozite a Primăriei Galați pentru a evita blocarea conturilor bancare. Pentru mulți, noua regulă a picat „ca nuca-n perete”, pentru că nu se așteptau ca în perioada concediilor să fie amenințați cu blocarea conturilor.

„Asta a picat ca nuca-n perete! Știam că se poate plăti până la toamnă, dar m-am trezit acum cu somația și n-am ce face, trebuie să plătesc, pentru că săptămâna viitoare plecăm în concediu și ne pomenim departe de casă cu conturile blocate. Puteau să ne anunțe. Nu așa, scoate punga și dă-mi banii!”, spune Eugen Munteanu, care și-a luat o zi liberă de la serviciu pentru a rezolva problema taxelor.

Situația e complicată și pentru administratorii de firme. „N-a mai pomenit așa ceva, ca la jumătate de an să-ți facă somație de plată, că îți pun poprire pe conturi. Știam că am să le dau vreo 12.000 de lei, dar și eu am de luat 19.000 de lei de la TVA. Am făcut o cerere de suspendare și sper să amân până la toamnă”, ne-a declarat Claudiu Arginteanu, patronul unei firme din oraș.

Biroul de presă al Primăriei Galați ne-a transmis că emiterea celor 47.605 de somații de executare silită se bazează pe prevederile art 262 al Legii 227/2015, potrivit căruia „impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv”. Termenul de 30 septembrie 2021, le permitea edililor o abordare mai flexibilă, fără amenințări.