Ministerul a stabilit noua valoare a burselor școlare. Elevii ar putea fi nemulțumiți

Noul an școlar 2022 – 2023, început oficial pe 1 septembrie, nu va genera schimbările mult-așteptate în privința valorii burselor școlare. Ministerul Educației a publicat, în transparență, proiectul de Hotărâre de Guvern prin care le stabilește valoarea.

Potrivit documentului, nivelul lor este de:

– 500 ron, pentru bursa de performanță,

– 200 ron, pentru bursa de merit,

– 150 ron, pentru bursa de studiu,

– 200 ron, pentru bursa de ajutor social.

Valorile sunt identice cu cele acordate în al doilea semestru al anului trecut, în mandatul premierului Florin Cîțu, deși elevii ar fi așteptat o majorare, în contextul inflației și al majorărilor salariale din administrația publică.

Bursele se asigură tot din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Autoritățile administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Numărul de beneficiari pentru anul trecut a fost de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit (prin luarea în calcul a plafonului de 9.50) și 156.000 de burse de ajutor social. Cei 347.000 de beneficiari ai burselor de merit pentru anul 2022 au fost de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...