Ministerul de Externe pregătește o întâlnire istorică: Nicușor Dan – Donald Trump
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-20-at-23.16.26.png)
Președintele Nicușor Dan ar putea ajunge în curând la Casa Albă. Ministerul de Externe lucrează la o vizită oficială în SUA, anunță șefa diplomației române, Oana Țoiu. Discuțiile vizează parteneriatul strategic, dar și întâlnirea directă cu omologul american.
Marco Rubio invitat la Bucureşti
Întrebată dacă MAE pregătește terenul pentru o eventuală vizită a președintelui Nicușor Dan în SUA, Oana Țoiu a răspuns că da, se lucrează la asta. Aceasta a adăugat şi că a fost trimisă o invitaţie către Marco Rubio (secretarul american de Stat-n.r.), pentru a veni în România în perioada următoare, informează RFI.
Ea precizează că relația bilaterală este foarte importantă pe fiecare componentă, „fie că vorbim de apărare, fie că vorbim de interesul nostru pentru a crește componenta comercială, fie că vorbim de comunitate, pentru că noi avem în America o diaspora puternică și chiar și de dinainte de anii 90 și e foarte important să ne asigurăm că luăm și componenta asta în calcul în vizita de lucru și atunci nu este ceva care să fie bazat pe grabă, dar este ceva la care lucrăm, da”.
Întrebată dacă poate estima când s-ar putea concretiza aceste vizite, șefa diplomației române a răspuns vă va fi făcut un anunţ atunci când se va concretiza.
Întâlnire la Haga între Nicușor Dan şi Donald Trump
Președintele României, Nicușor Dan, s-a întâlnit cu Donald Trump cu prilejul summitului NATO de la Haga.
„Am avut marea onoare să mă salut cu președintele Donald Trump. Parteneriatul nostru strategic are un potențial uriaș de dezvoltare. România va continua să fie un aliat puternic și de nădejde”, a spus Nicușor Dan într-o postare publicată pe X, în care a publicat și o fotografie de la întrevederea cu Trump.
Recent România şi-a reafirmat poziția de partener predictibil și implicat în cadrul cooperării transatlantice. Relațiile diplomatice dintre România și SUA au fost stabilite oficial în 1880, iar începând cu 1997, Parteneriatul Strategic dintre cele două țări a fost dezvoltat continuu, acoperind domenii precum securitatea, apărarea, economia, energia, educația și cercetarea.
România găzduiește, printre altele, importante facilități militare americane, cum este baza de la Deveselu, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO. Aceste investiții strategice consolidează poziția României ca pilon de securitate în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, mai ales în contextul amenințărilor din proximitatea regiunii Mării Negre.