Ministerul Dezvoltării propune măsuri pentru prioritizarea investițiilor: contracte doar pentru proiecte cu impact ridicat

Publicat: 25 iul. 2025, 16:08, de Ionut Jifcu, în Administratie , ? cititori
Ministerul Dezvoltării propune măsuri pentru prioritizarea investițiilor: contracte doar pentru proiecte cu impact ridicat

Ministerul Dezvoltării propune un proiect legislativ care limitează investițiile noi și prioritizează proiectele cu impact ridicat, pentru a menține echilibrul bugetar și a finaliza lucrările deja începute.

Ministerul Dezvoltării vrea prioritizarea investiţiilor

Ministerul Dezvoltării a publicat un proiect de act normativ menit să eficientizeze utilizarea fondurilor publice și să prioritizeze investițiile finanțate din bugetul național. Măsura vine în contextul unor ajustări strategice necesare pentru menținerea echilibrului bugetar.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru reevaluarea priorităților investiționale la nivel central și local și ca o măsură de ajustare strategică, utilă pentru menținerea echilibrului bugetar și asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, a transmis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Potrivit ministrului, modificările legislative vor direcționa resursele către proiecte cu grad ridicat de execuție și impact real în comunități, fără a renunța la obiectivele majore de dezvoltare.

Investițiile prin Programul „Anghel Saligny” vor continua

Ministerul propune ca toate contractele de execuție finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” să fie încheiate până la sfârșitul anului 2026. În plus, se va crea un cadru juridic și financiar care să permită Ministerului Dezvoltării să finanțeze, din venituri proprii, verificările lucrărilor realizate în cadrul programului.

În schimb, construirea sau modernizarea stadioanelor se va face doar cu participarea autorităților locale, care vor trebui să contribuie cu 20% din valoarea totală a lucrărilor. Lucrările deja începute vor fi continuate, însă proiectele noi vor putea începe doar după 1 iulie 2026, cu condiția ca finanțarea să vină integral din contribuția proprie.

Un singur program pentru apă și canalizare

Pentru a elimina suprapunerile dintre diferitele programe cu scopuri similare, cum este accesul populației la apă și canalizare, acestea vor fi finanțate doar printr-un singur program. În paralel, se va renunța la semnarea de noi contracte pentru investiții precum săli de sport, complexuri sportive, așezăminte culturale, cinematografe sau drumuri locale și județene, chiar dacă lucrările aflate în desfășurare vor continua.

„Sunt măsuri impuse de contextul economic, care vor îmbunătăți disciplina bugetară, dar vor garanta și finalizarea proiectelor începute, importante, în stadii avansate”, a precizat Cseke Attila.

Proiectul este publicat în consultare publică și poate fi consultat pe site-ul ministerului.