Ministerul Economiei a semnat un acord cu un producător american de drone militare și civile. Ce presupune înțelegerea

Publicat: 24 mai 2024, 18:05, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministerul Economiei a semnat un acord cu un producător american de drone militare și civile. Ce presupune înțelegerea
sursa: google

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a semnat un acord strategic cu Periscope Aviation, producător american de drone militare şi civile 24 mai 2024. Înțelegerea a fost stabilită în prezenţa Ambasadoarei SUA, Kathleen Kavalec, după ce s-a semnalat o cerere tot mai mare de astfel de echipamente.

Ministerul Economiei a semnat un acord cu un producător de armament

Ministerul Economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, a participat vineri, 24 mai, la semnarea unui acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare şi civile, Periscope Aviation.

Acest parteneriat a fost primul din domeniu, reprezentând o premieră pentru țara noastră. Încheierea acordului a venit în urma cererii tot mai mare de echipamente din diverse industrii, cu precădere în ceea ce privește armamentul.

Societatea Carfil SA are o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie, fiind una dintre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation, divizia de drone a Chartis Federal, reprezintă cea mai recentă investiție a companiei americane, cunoscută pentru inovațiile sale în sistemele UAV tactice de înaltă performanță.

Prin acordul semnat astăzi, cele două părți își afirmă dorința de a accelera potențialul național în producerea și operarea acestor echipamente (drone) la scară națională, atât pentru utilizări militare, cât și civile.

În cadrul proiectului, s-au stabilit două protocoale. Unul dintre ele are în vdere dezvoltarea cadrului legislativ şi a producţiei de drone în România, pe baza a 7 entităţi, sub coordonarea Carfil SA: Avi Aircraft, Eesydo Digital Technologies (EDT), The Insource Development Group (TID Group), Apdrone, Asociaţia Centrul de Excelenţ゠UAS ŞI C-UAS, Asociaţia „UVS-Romania”.

Cât despre al doilea protocol, acesta presupune dezvoltarea producerii de drone agricole româneşti, care vor fi folosite pentru sporirea lucrărilor agricole. De altfel, este consemnat de 13 entităţi, sub coordonarea Carfil SA.: ANAMOB, Avi Aircraft, EDT, TID Group, Agri Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Braşov, ICDP Braşov, Naturevo, Universitatea Politehnică Bucureşti, USAMV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a anunțat că este important să actualizăm cadrul legislativ pentru a corespunde nevoilor pieței și să intensificăm dialogul tehnic și profesional cu instituțiile de stat.

Scopul principal este stabilirea unor programe de finanțare care să faciliteze accesul antreprenorilor locali la resursele financiare necesare inițierii proiectelor de producție națională de drone, acoperind astfel nevoile din toate ramurile industriale și domeniile de utilizare.