Ministerul Economiei: „Măștile neconforme se vor numi acoperitoare de față”

Măștile care nu respectă standardele medicale și nici pe cele de protecție ar putea purta o denumire diferită, cel mai probabil „acoperitoare de față”, pentru a nu se genera confuzii. Decizia ar putea fi luată astăzi, a declarat miercuri seara Virgil Popescu, ministrul Economiei.

În urma descoperirii și retragerii de la comercializarea în România a peste 20 de milioane de măști neconforme și în urma multiplelor situații similare identificate în plan european, s-a propus ca materialele ce nu respectă standardele medicale sau cele de protecție să capete o denumire diferită.

Mâine (astăzi, n.r.) va fi pus în dezbatere publică un ordin al ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) prin care o să-i obligăm pe toți care introduc (măști, n.r.) pe piață să scrie foarte mare de ce tip sunt. A fost o discuție la nivel european între agențiile de protecția consumatorului și s-a luat decizia să se facă acest lucru, să se scrie cu litere mari și să nu se mai numească măști. Au găsit, de exemplu, fiecare țară are o traducere, „acoperitoare de față”. Nu sunt măști, sunt ca și cum mi-aș pune o eșarfă pe față, te protejează cât de cât, dar nu este o protecție anti-covid”, a anunțat Virgil Popescu miercuri seara, într-o emisiune la postul B1TV.

Inițiativa vine după ce, doar în România au fost identificate peste 20 de milioane măști neconforme, pentru care hipermarketurile și farmaciile care le comercializau au fost amendate cu 20 de milioane de lei. În cauză ar urma să se întocmească și dosare penale.

Am discutat astăzi cu directorul general de la ANPC să înaintăm dosarul către Parchet pentru că nu mi se pare normal ca să accepți și să și introduci pe piață, să minți – practică înșelătoare – până la urmă consumatorii. Avem standard de măști medicale, n-a fost respectat, avem standard de măști de protecție, nici ăsta n-a fost respectat”, a mai spus ministrul Economiei.

Conform acestuia, au fost și situații în care unități medicale, precum spitalul din Timișoara, au fost dotate cu măști falsificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...