Ministerul Finanțelor își astupă deficitul prin noi titluri de stat

Publicat: 23 aug. 2023, 10:30, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Ministerul Finanțelor își astupă deficitul prin noi titluri de stat

Datoria publică guvernamentală a ajuns în mai 2023 la 50,1% din PIB. Datoria guvernamentală a crescut, în mai 2023, la 731,28 miliarde lei, față de 712,12 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de MF.

Pentru că nu are o strategie inteligentă de a astupa găurile la buget, Ministerul Finanțelor apelează tot la românul de rând, emițând titluri de stat. Fondurile astfel obținute vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, precizează MF într-un comunicat de presă.

Începând de miercuri, 23 august 2023, românii pot accesa o nouă tranșă de titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30% și, respectiv, 7,20%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

„Fiecare emisiune de titluri de stat pe care o punem la dispoziție ne arată interesul românilor pentru oportunități solide de a economisi în siguranță. În cadrul ediției anterioare a TEZAUR, peste 30.000 de români au ales să investească aproape 1,4 miliarde de lei. Randamentul atractiv și riscurile minime fac din acest instrument o modalitate foarte bună de a face economiile să producă, fiind un instrument accesibil în care nu există restricții privind suma ce poate fi depusă” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Perioada în care poți cumpăra titluri de stat

Între 23 august – 14 septembrie online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.

Între 23 august – 15 septembrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;

Între 23 august – 14 septembrie 2023 în mediul urban și 23 august – 13 septembrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Citește și: Cu ce dobânzi vin tilurile de stat Tezaur în perioada estivală?