Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dat în judecată de FACIAS

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost dat în judecată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). FACIAS acuză MIPE de secretizarea informațiilor din PNRR.

Concret, FACIAS susține că MIPE refuză să furnizeze informații privind modul în care a fost negociat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv anexele acestui plan. Aceste informații au fost solicitate ministerului de două ori, respectiv pe 7 februarie 2023 și pe 2 martie 2023.

„În fapt, FACIAS a aflat că atât corespondența între partea română, reprezentată de MIPE și Comisia Europeană, dar și documentele aferente procedurii de elaborare a PNRR au fost clasificate ca “secret de stat” deși conțin informații despre măsurile economice și sociale ce vor afecta pe toți românii.

FACIAS a explicat în întâmpinarea către instanță faptul că prin secretizarea acestor documente se încalcă chiar una dintre reformele propuse prin PNRR, respectiv cea privind transparența decizională. Mai mult decât atât, având în vedere că PNRR a fost deja aprobat în 2021, care poate fi motivul ca documentele care au stat la baza acestuia să fie în continuare secretizate?

În acest context absurd, apare întrebarea legitimă, ce are de ascuns MIPE? Ce concesii au fost făcute partenerilor europeni de a fost necesar să fie ascunse de ochii românilor. De asemenea, ne întrebăm cum este posibilă secretizarea unor informații care privesc viitorul României, în condițiile în care cetățenii au dreptul să știe ceea ce urmează să le afecteze viața de zi cu zi?

FACIAS consideră că a expus toate argumentele de ordin legal și moral pentru ca această acțiune să aibă ca rezultat desecretizarea acestor informații și are toată încrederea că instanța va obliga MIPE să respecte principiul transparenței decizionale în beneficiul cetățenilor”, informează FACIAS printr-un comunicat de

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...