Ministerul Mediului: Există un calendar de implementare pentru închiderea procedurii de infringement privind tăierile ilegale de păduri

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat o serie de măsuri pentru a opri procedura de infringement privind tăierile ilegale de păduri, deschisă de Comisia Europeană în luna februarie 2020, iar în acest sens există un calendar agreat cu forul european, a scris instituţia, luni, pe pagina oficială de Facebook.

„Referitor la afirmaţiile apărute în mai multe articole de presă, conform cărora un membru al Parlamentului European ar fi declarat, recent, în contextul procedurii de infringement privind tăierile ilegale de pădure, că ‘România mai are trei luni pentru a rezolva această situaţie’, #MMAP face următoarele precizări: în ultimul an şi jumătate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat o serie întreagă de măsuri pentru a opri procedura de infringement deschisă împotriva României în luna februarie a anului 2020, având ca obiect tăierile ilegale de păduri. Anul acesta, în luna aprilie, cu ocazia vizitei comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, autorităţile române şi cele europene au agreat, prin reprezentanţii oficiali, asupra unui calendar de implementare cu privire la închiderea acestei proceduri, iar România s-a angajat să transmită datele şi rapoartele de progres”, a menţionat Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, nu există alte proceduri, avertizări sau deadline-uri pentru România.

Ministerul de resort precizează că a transmis ultimul set de documente reprezentanţilor Comisiei Europene pe data de 30 iunie, conform termenelor stabilite.

„Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, organele de cercetare penală, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, depun eforturi continue pentru a stopa fenomenul, a reduce infracţionalitatea în acest domeniu, dar şi pentru a închide procedura de infringement declanşată împotriva ţării noastre”, susţine instituţia.

Comisia Europeană a trimis României, în data de 12 februarie 2020, o scrisoare de punere în întârziere şi a îndemnat autorităţile să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal.

Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...