Ministerul Muncii va oferi stimulente pentru tinerii care intră pe piața muncii

Publicat: 18 feb. 2024, 08:14, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
Ministerul Muncii va oferi stimulente pentru tinerii care intră pe piața muncii

Într-o inițiativă menită să încurajeze integrarea tinerilor pe piața muncii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), a creat un nou pachet de stimulente financiare destinat tinerilor care se angajează.

Principalele beneficii anunțate includ:

– prima de activare: suma de 1.000 lei este destinată tinerilor șomeri neindemnizați care reușesc să se angajeze pentru cel puțin trei luni.

– prima de inserție: absolvenții înregistrați în evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor vor primi 1.794 lei. Această sumă se împarte în două tranșe: jumătate la angajare și jumătate după 12 luni de muncă.

De asemenea, pachetul include prime de mobilitate, astfel:

– prima de încadrare: maximum 55 lei/zi pentru 12 luni, destinată tinerilor care acceptă un job la peste 15 km de domiciliu.

– prima de instalare: o singură dată, 12.500 lei, pentru cei ce își schimbă domiciliul datorită unui loc de muncă situat la peste 50 km distanță.

– prima de relocare: 900 lei/lună, timp de 36 de luni, pentru a acoperi 75% din cheltuielile de locuire (până la 900 lei), destinată tinerilor care se mută pentru muncă la peste 50 km de domiciliul anterior.

„Scopul nostru este să facilităm integrarea tinerilor în câmpul muncii. Dorim să-i motivăm să se dezvolte profesional aici, acasă, și să-i încurajăm pe cei care lucrează în străinătate să se întoarcă în țară”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministerul oferă, de asemenea, servicii de consiliere profesională, formare și evaluare a competențelor. Pentru mai multe detalii, tinerii interesați sunt îndemnați să contacteze Agențiile Județene pentru Ocupare și Formare Profesională (AJOFM).