Ministerul Muncii verifică pensiile de handicap. Controale și măsuri dure împotriva fraudelor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Pensiile-peste-3.000-de-lei-vor-fi-impozitate-doar-partial.-Ministrul-Muncii-totul-despre-noua-taxa.jpg)
Ministerul Muncii a început o evaluare de amploare privind modul în care sunt acordate pensiile de handicap în România. Investigația a fost declanșată pe fondul cheltuielilor extrem de ridicate și al numărului tot mai mare de beneficiari, care a stârnit suspiciuni în rândul autorităților. Oficialii vizează atât eligibilitatea beneficiarilor, cât și posibile fraude comise în procesul de evaluare medicală.
Ministerul Muncii a luat în vizori pensionarii
În luna iunie 2025, 928.528 de români au beneficiat de pensii de handicap, potrivit datelor oficiale. Pentru plata acestora, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a alocat 590.585.417 lei, o sumă uriașă care pune presiune pe bugetul public.
Pe lângă aceste plăți, autoritățile locale au primit prin Legea bugetului de stat nr. 9/2025 o alocare de 10,68 miliarde lei pentru plata salariilor asistenților personali sau a indemnizațiilor înlocuitoare. Această sumă acoperă 90% din necesarul estimat, calculat în funcție de datele furnizate de fiecare unitate administrativ-teritorială.
Suspiciuni de falsuri și certificate eliberate în serie
Verificările demarate urmăresc nu doar corectitudinea dosarelor, ci și posibile abuzuri din partea unor medici evaluatori. Potrivit surselor Antena 3 CNN, autoritățile analizează cazuri în care un număr mare de certificate de handicap au fost eliberate de aceiași medici, pentru diagnostice identice, aspect ce ridică semne serioase de întrebare.
Ministrul Muncii a confirmat existența suspiciunilor, afirmând că anumite cadre medicale ar putea fi implicate în eliberarea nejustificată a certificatelor.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate de handicap, de la acelaşi medic, pentru aceeaşi boală. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare, astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda și, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea”, a declarat oficialul la emisiunea „Observator”, difuzată de Antena 1.
Reforma criteriilor de evaluare
Ministrul a mai subliniat că lucrează împreună cu Ministerul Sănătății la revizuirea criteriilor medicale în baza cărora se acordă certificatul de handicap. Potrivit acestuia, există afecțiuni care, deși reale și importante pentru viața pacientului, nu justifică automat încadrarea într-un grad de handicap care să atragă beneficii financiare din partea statului.
„România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean, dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a spus ministrul.