Noi precizări despre testele cu salivă din școli: Ministerul Sănătății lasă mână liberă Ministerului Educației

Publicat: 17 nov. 2021, 16:31, de Eva Mihai, în Educație , ? cititori
Noi precizări despre testele cu salivă din școli: Ministerul Sănătății lasă mână liberă Ministerului Educației

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că lasă mână liberă Ministerului Educației să decidă dacă testele cu salivă pentru elevi se pot face acasă.

Legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste „revine sistemului educațional”, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății.

Instituția condusă de Cseke Attila precizează că testarea cu acest tip de teste nu reprezintă un act medical, iar „pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru”.

Ministerul Sănătății amintește că introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Ministerul Sănătății subliniază faptul că „domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare”.

Testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid, potrivit Ministerului Sănătății.

„Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă”, transmite instituția.

Ministerul Sănătății subliniază faptul că „domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”.

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc, mai precizează Ministerul Sănătății.

Pe 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

Pe data de 12 noiembrie 2021, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

„Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere. În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”, arată Ministerul Sănătății.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat presei că analizează răspunsul și va face anunțuri după ce va discuta cu cei din MS.

„După ce vom analiza materialul tocmai primit și vom discuta cu MS, când vom avea elemente certe, vom anunța”, a transmis acesta pe grupul de comunicare cu presa.

Reacția Ministerului Sănătății vine ca urmare a clarificărilor solicitate luni de Ministerul Educației.

Autor