Ministerul Sănătății: Epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care s-au raportat 2.000 de cazuri în 29 de județe.

”Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății mai transmite că ”va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”.

Boală infecțioasă, foarte contagioasă

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Ministerul Sănătății mai menționează că ”acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, transmite Ministerul Sănătății.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole