Ministerul Sănătății vrea să retragă medicamentul Favipiravir din tratamentul Covid

Ministerul Sănătății vrea să retragă medicamentul Favipiravir din tratamenul infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul ministerului.

”Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virusul Ebola. Din cauza efectelor teratogene, utilizarea sa a fost autorizată doar pentru situații speciale cum ar fi epidemii cu virusuri gripale noi. Rezultatele unor studii publicate în ultimul an nu au aratat eficiența tratamentului cu Favipiravir pentru cazurile moderate sau medii în infecția SARS-CoV2 și de aceea utilizarea sa nu se mai justifică”, se arată în proiectul de ordin.

Potrivit unei analize Factual.ro, favipiravir a fost introdus în farmacii printr-o ordonață de urgență din 2021.

Alexandru Rafila a preluat conducerea Ministerului Sănătății în 25 noiembrie 2021, iar ordonanța a fost emisă în 4 octombrie, sub mandatul interimar al lui Levente Vass (secretar de stat).

Favipiravirul a fost pentru prima oară inclus în schema de tratament din România în august 2020, sub semnătura lui Andrei Baciu, de asemenea interimar la ministerul Sănătății, după plecarea lui Vlad Voiculescu.

Actualul ministru, Alexandru Rafila, a continuat să susțină utilitatea acestui antiviral. Există mai multe declarații publice ale ministrului în acest sens (relatate de Digi24, Antena3, Newsweek și alte instituții media). „Începem să avem Favipiravir în farmacii cu circuit deschis, vom extinde acest program ca orice medic – medic de familie – care tratează un pacient Covid poate prescrie acest medicament, dar cu precauții și doar cui are nevoie”, a dat asigurări ministrul, la începutul anului 2022, potrivit Factual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...