Ministrul Agriculturii a demisionat pentru că n-a cumpărat orez

Publicat: 22 mai 2025, 15:45, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Ministrul Agriculturii a demisionat pentru că n-a cumpărat orez
Foto: svet24.si

Ministrul japonez al Agriculturii a demisionat după ce a declarat că nu cumpără niciodată orez deoarece îl primește gratis. Comentariul a stârnit furie publică într-o țară afectată de creșteri accelerate ale prețurilor alimentelor, notează The Guardian.

Ministrul s-a confruntat cu numeroase cereri de demisie după ce a afirmat că nu a cumpărat niciodată orez, bazându-se în schimb pe donațiile primite de la susținători.

Inițial, Taku Etō exprimase compasiune față de „greutățile” resimțite de consumatori, după ce guvernul a eliberat aproximativ 300.000 de tone de orez din rezervele de urgență, la începutul anului, în speranța de a reduce prețurile. Însă, vorbind la o strângere de fonduri weekendul trecut, a spus că „n-a cumpărat niciodată orez, pentru că primește atât de mult de la susținători, încât aproape că l-ar putea vinde”.

Furie din partea consumatorilor

Ministrul Taku Etō a fost înlocuit, miercuri, de Shinjirō Koizumi, fost ministru al Mediului, care candidase fără succes împotriva lui Shigeru Ishiba pentru conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD) toamna trecută.

Declarațiile ministrului demisionar i-au înfuriat pe consumatori, care, potrivit datelor din aprilie, plătesc aproape dublu pentru un sac de orez față de anul trecut.

M-am întrebat dacă este potrivit să rămân în fruntea Ministerului Agriculturii într-un moment atât de critic pentru prețurile orezului, și am ajuns la concluzia că nu este”, a mai spus Taku Etō, citat de agenția Kyodo.

Îmi cer încă o dată scuze pentru comentariile extrem de nepotrivite făcute în calitate de ministru, într-un moment în care oamenii se confruntă cu prețuri explozive la orez.”

Criza actuală a orezului din Japonia este atribuită mai multor factori, inclusiv recoltelor slabe cauzate de canicula din 2023 și cumpărărilor panicarde, declanșate de un avertisment privind un „mega-cutremur” în 2024. De asemenea, se presupune că distribuitorii stochează orez în anticiparea unei penurii viitoare.

Premierul Ishiba își ceruse anterior scuze pentru declarațiile subalternului său.

Criza continuă a orezului și creșterea facturilor la alimente și energie au afectat popularitatea guvernului de la Tokyo, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri. Un sondaj recent Kyodo arată că 87% dintre respondenți sunt nemulțumiți de gestionarea prețurilor la orez, iar rata de aprobare a cabinetului actual este la cel mai scăzut nivel de la preluarea mandatului, în octombrie anul trecut.

Și totuși, soția ministrului cumpără orez

Prețul mediu al unui sac de 5 kilogram de orez vândut în supermarketuri a atins un nivel record de 4.268 yeni (29 dolari americani), în creștere de la 4.214 yeni cu o săptămână înainte și aproape dublu față de anul trecut.

În aprilie, Japonia a importat pentru prima dată în 25 de ani orez din Coreea de Sud, în încercarea de a calma furia consumatorilor.

Junya Ogawa, secretarul general al principalului partid de opoziție – Partidul Democrat Constituțional –, a descris comentariile lui Etō ca fiind „extrem de nepotrivite, rupte de realitate și intolerabile”.

Taku Etō a recunoscut că observațiile sale au stârnit și furia soției sale: „Mi-a spus că ea cumpără orez când se termină cel donat. Nu trăim complet doar din orezul primit cadou.”