Ministrul Agriculturii anunță primele șase centre de colectare legume – fructe din țară

Publicat: 09 mart. 2024, 06:34, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Ministrul Agriculturii anunță primele șase centre de colectare legume - fructe din țară

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că, în următoarele două luni, încep lucrările la primele șase centre de colectare legume – fructe din principalele bazine legumicole ale țării.

Proiectul a fost anunțat încă din toamna anului trecut, urmând ca în total să fie înființate 15 centre de colectare legume – fructe în România. Investițiile vor fi realizate prin intermediul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea.

Ministrul spune că centrele de colectare legume – fructe vor deveni cu atât mai importante în momentul în care proiectele realizate pe bani europeni, cu referire directă la programul Tânărul Fermier, vor deveni funcționale, iar producția realizată în urma acestor investiții se va regăsi în piață.

„În perioada aprilie-sfârșitul lunii octombrie sunt legume românești în magazine, pentru că s-au înființat foarte multe cooperative. Noi încercăm să integrăm cu retailerii aceste legume românești realizate în spații protejate, avem programe importante de minimis pentru spații protejate cum este Tomata, mai este și programul Usturoiul sau Cartoful. Cel mai important lucru este că aceste proiecte pe „Instalarea Tânărului fermier” vor intra într-un ansamblu cu centrele de colectare. În următoarele două luni, vom începe lucrările la șase centre de colectare în cele șase bazine legumicole din România”, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Centrele sunt realizate prin Casa Unirea, după cum afirma, în septembrie 2023, Florin Barbu, iar la amplasarea lor vor avea prioritate judeţele în care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. Oltul este județul fruntaș, așa cum se știe. Ulterior, centrele vor fi date în administrarea cooperativelor constituite din membrii unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tânărului fermier.

Fiecare centru de colectare va avea și un laborator performant pentru verificări rapide.

„Fiecare centru va avea 3.000 mp, patru benzi se sortare şi spaţiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta şi pregăti pentru valorificare producţiile fermierilor. Este o promisiune făcută legumicultorilor şi pomicultorilor români, pe care o onoram, pentru că scopul nostru comun este să producem hrană românească, sănătoasă şi gustoasă”, declara, în toamna anului trecut, Florin Barbu.

Schimbare la Casa Unirea

Legumicultorul Ionuț Victor Radu din Olt a fost numit recent director general la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, în locul Marianei Cotoi, în urma neregulilor constatate de Direcția de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ionuț Victor Radu a fost numit printr-o decizie din 7 februarie a Consiliului de Administrația de la Casa Unirea.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în mandatul ministrului Agriculturii, Petre Daea. Obiectivul declarat este de a valorifica producţia agricolă naţională.

Inițial, s-a vorbit de deschiderea unui lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti, inclusiv legume- fructe, provenite de la mici producători, numai că doar două magazine au fost deschise  în Bucureşti şi Sibiu. La finele lui 2019, proiectul a fost sistat de ministrul de la acea vreme, Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, când Petre Daea a revenit la Agricultură.