Ministrul Agriculturii: Politica europeană 2014-2020 a fost gândită prost pentru România

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că în Planul Național Strategic a alocat „o sumă extrem de importantă” în zona de procesare. „Criza din Ucraina, care s-a suprapus peste celelalte crize, ne oferă și oportunități de cucerire a unor piețe eliberate cumva de furnizori tradiționali, Rusia, Ucraina”.

Ministrul Agriculturii consideră că politica europeană 2014-2020 „a fost gândită prost pentru România”.

Noi avem fermieri de performanță, pe 30% din suprafața agricolă obținem 70% din cantitatea totală de cereale, asta înseamnă că un număr mic de fermieri, în jur de 5.000, lucrează 30% din suprafața agricolă și obțin 70% din producția totală de cereale, restul fermierilor fiind mici și cu exploatații divizate.

Asta ce înseamnă, că prevederea prin care o fabrică de procesare putea accesa din fondurile destinate agriculturii maxim 2,5 milioane de euro făcea ca în România să apară 100.000 de făbricuțe care să proceseze o cantitate de materie primă pe care o fac două sau trei unități în Vest”, a declarat Adrian Chesnoiu pe B1 TV.

El susține că situația s-a schimbat odată cu Planul Național Strategic pe care l-a depus la Comisia Europeană pe 28 februarie și în care a majorat sprijinul maxim de la 2,5 milioane de euro la 15 milioane de euro.

O fabrică nu apare peste noapte

Avem nevoie în industria alimentară de capacități mari de procesare, retehnologizate și automatizate cu ultima tehnologie în domeniu, pentru că în industria alimentară marjele de profit sunt foarte mici și atunci avem nevoie de volume mari de procesare. Criza din Ucraina, care s-a suprapus peste celelalte crize, ne oferă și oportunități de cucerire a unor piețe eliberate cumva de furnizori tradiționali, Rusia, Ucraina, și lucrul acesta l-am făcut în Planul Strategic, am alocat o sumă extrem de importantă în zona de procesare”, a continuat Adrian Chesnoiu.

Pe de altă parte, social-democratul a atras atenția „că o fabrică nu apare peste noapte”.

Până la momentul în care se pot construi aceste noi unități de procesare trebuie să sprijinim unitățile existente și o parte din producția obținută în România ca materie primă să stimulăm fermierii să le ducă în centrele de procesare existente la momentul actual”, a mai spus Adrian Chesnoiu, care a vorbit pe B1 TV și despre pachetul de sprijin pentru fermieri.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole