Ministrul Apărării: Nu era uşor să argumentăm că Marea Neagră este pe harta ameninţărilor pentru NATO

Oficialilor români le-a fost greu să argumenteze că Marea Neagră este pe harta ameninţărilor pentru NATO, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vineri, la Black Sea and Balkans Security Forum.

„Zona extinsă a Mării Negre a devenit, prin conflictele îngheţate din zonă, a devenit o zonă de instabilitate şi securitate. (…) Nu era uşor să impui această problematică în zona relaţiilor internaţionale. Eu, care sunt de câteva luni ministru al Apărării, am avut o primă experienţă, la începutul mandatului meu, destul de greu de explicat, când discutam despre Busola Strategică sau despre cum vom reuşi să aducem Busola Strategică, pentru a o armoniza în conceptul strategic NATO care urma la summitul NATO de la Madrid. Nu era uşor să argumentăm că Marea Neagră este un loc periculos şi că îşi are locul în harta îngrijorărilor şi harta ameninţărilor pentru NATO”, a spus ministrul Apărării.

El a adăugat că „ţările europene, mai ales, nu înţelegeau asta”.

„Ni se spunea (…), îmi aduc aminte cum un înalt oficial european, între discursul lui Bogdan (Aurescu – n.r.) şi discursul meu, s-a intersectat şi ne-a spus că nu este foarte simplu să ameninţăm noi ‘conceptul strategic al NATO sau Busola Strategică, toate interesele ţărilor. Într-adevăr, Marea Neagră ne preocupă pe noi, dar nu poate fi neapărat o preocupare pentru întreaga Europă sau pentru NATO chiar'”, şi-a amintit ministrul.

4 COMENTARII

  1. Vasile Dîncu! Ungaria care recunoaște acum că au fost nomazi va da înapoi Budapesta României?
    Vasile Dîncu tăcerea uneori este de aur, a scormoni sec în jăraticul războiului Rusesc nu faci nimic altceva tovarășe… decât să-ti dai singur foc la casă și să-ți omori copii .

  2. Rușii nu pot să-și atingă obiectivele, nici un progres pe câmpul de luptă, dar nici forțele ucrainene nu pot împinge nicio forță rusă mare la nord-vest și iarna se apropie în curând.

    Ambele armate nu sunt dispuse să-și asume un risc și să atace din toate direcțiile posibile cu toate instrumentele lor grele și armamentul pentru a se supune inamicului.

    Viceministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov, a avertizat într-un interviu acordat mass-media rusă „Russia 24” împotriva furnizării de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Contraofensiva Ucrainei continuă.

    Washingtonul este deja pe muchia cuțitului”: un înalt oficial al guvernului rus într-un mesaj de amenințare către Statele Unite

    Viceministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat aseară, într-un interviu acordat media rusă „Russia 24”, că țara sa „va folosi arme nucleare în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”.

    „Vă reamintesc că doctrina militară rusă și documentul (Fundamentals of State Policy in the Field of Nuclear Deterrence) defineau cuprinzător toate scenariile în care teoretic am putea folosi arme nucleare. Astfel de scenarii de agresiune împotriva Rusiei și a aliaților săi folosind arme de distrugere în masă sau agresiune folosind arme convenționale, atunci când însăși existența țării este în pericol”, a spus el.

    Mai târziu, Ryabkov a avertizat Statele Unite să nu furnizeze arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei, spunând că „va deveni o parte cu drepturi depline la conflictul din Ucraina dacă Kievul va primi arme cu rază lungă de acțiune și mai distructive. Washingtonul merge deja” pe tăișul unui cuțit. Până acum, oficialii americani au împiedicat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru lansatoarele Himars, care pot atinge ținte de până la 300 km distanță.

    Lupta Rusiei de a cuceri sudul Ucrainei are scopul de a crea o importantă secvență teritorială strategică care să îi permită să dețină controlul deplin asupra Mării Negre, a comorilor naturale și a surselor importante de energie din regiune. Pe lângă întreruperea accesului Ucrainei în porturile sale strategice și blocarea principalelor sale artere comerciale și economice, șeful Kremlinului își propune să preia controlul asupra rezervelor uriașe de gaze naturale, alături de minerale rare, printre care principalul „aurul alb” – litiu. .

    Între timp, contraofensiva Ucrainei de a relua primul oraș căzut în mâinile Rusiei, Herson, continuă în timp ce forțele ucrainene atacă posturile de comandă. Soldații ruși au răspuns cu un atac la sol pentru a opri operațiunea. O purtătoare de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au distrus depozitele de muniții și poduri pentru a împiedica mișcarea forțelor ruse.

    „Succesele noastre sunt convingătoare și în curând vom putea dezvălui mai multe informații”, a spus ea. Pe de altă parte, Moscova a negat informațiile despre înaintarea armatei ucrainene și a spus că soldații acesteia au oprit forțele ucrainene. Ambele părți au revendicat succese pe câmpul de luptă în primele zile ale a ceea ce ucrainenii au descris ca un potențial punct de cotitură în război.

  3. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar dispune o mobilizare completă a României?
    În primul rând, o mobilizare completă înseamnă că România caută oameni fără experiență care să fie aruncați în linia frontului, înarmați cu arme de care nu știu din ce parte se trage, operatori de tancuri si amfibii care vor avea un antrenament complet de treizeci de minute, doar cât să arate cum, pentru a cupla treapta înainte, ei vor fi, de asemenea, învățați cum să trăiască din pământ, furând tot ce pot de pe linia frontului. ( Ei vor primi o scutire de taxele de import ? Atunci când vor aduce înapoi aparate, bijuterii și dinți de aur de la victimele lor, pentru cei care se întorc). Greu de comentat, domnilor/doamnelor.
    O mobilizare completă va face și visele a acelor 86% din populația română să devină realitate… timp de o săptămână sau cel mult două, până când se trezesc băietii pe câmpurile de luptă și își dau seama că stăpânul lor suprem nu îi pasă mai mult sau mai puțin de ei.

  4. Oligarhii ruși care continuă să moară în circumstanțe suspecte sunt dușmani ai lui Putin asasinați de el sau sunt aliați ai lui Putin asasinați de o mișcare de eliberare rusă?
    Regimul lui Putin este bine cunoscut pentru executarea tuturor oponenților regimului.
    Nu vă mirați de moartea acelor oligarhi care s-au opus lui Putin.

    Moartea lor nu este surprinzătoare. Putin le transmite un mesaj clar oligarhilor: sunteți cu mine orice ar fi, sau veți pieri…

    Nu e de mirare că nimeni din Rusia nu îndrăznește să-l critice pe Putin și gestionarea rușinoasă a țării. Războiul său din Ucraina slăbește Rusia și este rău pentru oameni. Dar nimeni nu îndrăznește să i se opună, pentru că tuturor le este frică.

    Acest lucru îl face pe Putin să creadă că are dreptate cu acest război și lipsa de contradicții de ani de zile l-a determinat să facă toate aceste raționamente strategice care îl vor costa scump în viitor.

    Înfrângerea umilitoare care așteaptă armata rusă va fi probabil cântecul lebedei lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...