Ministrul de Externe a vorbit cu membrii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA despre importanța strategică regională

Publicat: 30 iun. 2022, 23:30, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Ministrul de Externe a vorbit cu membrii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA despre importanța strategică regională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întrevedere cu membrii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, context în care a discutat despre importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Dialogul a avut loc în marja Summitului NATO de la Madrid.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, în cadrul discuţiilor, ministrul a prezentat evaluarea României asupra războiului ilegal şi nejustificat dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi asupra implicaţiilor acestuia pentru securitatea euroatlantică.

A subliniat, în contextul acestor provocări fără precedent pentru securitatea euroatlantică, necesitatea unei coordonări strânse politice şi de apărare între SUA şi statele de pe Flancul estic, inclusiv România, în vederea consolidării solidarităţii şi răspunsului comun la agresiunea Rusiei, cu impact la nivel regional, euroatlantic şi global.

Ministrul român a salutat deciziile istorice pentru Alianţa Nord-Atlantică adoptate la Summitul NATO de la Madrid, „care au un caracter transformator, menite să răspundă în mod pragmatic şi realist necesităţilor de apărare generate de actualul context de securitate precar, generat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”. A evidenţiat, în mod special, satisfacţia ţării noastre pentru adoptarea Noului Concept Strategic al NATO, care este adaptat la actualele evoluţii de securitate şi stipulează apărarea colectivă drept sarcina fundamentală a Alianţei, alături de relaţia transatlantică, aspecte pe care România le-a solicitat în mod consecvent.

Totodată, ministrul român a subliniat că reuniunea la vârf reprezintă „un succes notabil pentru România, prin reconfirmarea fără echivoc a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, inclusiv prin prisma statuării acestui aspect în Noul Concept Strategic”. Astfel, ministrul român a subliniat importanţa deciziilor de la Madrid, inclusiv pentru consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic şi a coerenţei apărării pe întreg Flancul, deziderat pe care ţara noastră l-a urmărit cu prioritate în negocierile aliate, un pas important pentru trecerea de la Prezenţa Înaintată la Apărarea Înaintată.

În context, ministrul român a reiterat membrilor Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA mulţumirea pentru anunţul făcut de preşedintele SUA, Joe Biden, în prima zi a reuniunii la vârf a NATO, de a creşte prezenţa militară a SUA în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă.

Şeful diplomaţiei române a salutat, totodată, şi „consecvenţa cu care SUA au demonstrat, prin trimiterea succesivă de trupe în ţara noastră, atât soliditatea şi dinamismul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cât şi importanţa acordată de SUA regiunii Mării Negre”.

Referindu-se la importanţa strategică a Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat inclusiv aspectele ce ţin de lanţurile de aprovizionare pentru Europa, Asia şi Africa, ce sunt fragmentate ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina şi a acţiunilor ilicite în Marea Neagră, şi a pledat pentru elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră.