Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat despre cooperarea româno-americană cu Eric Stewart, președintele AMRO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 25 martie 2021, pe Eric Stewart, președintele executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American (American Romanian Business Council – AMRO), cu ocazia vizitei pe care delegația AMRO o desfășoară în România în perioada 24-25 martie. La întâlnire a participat și Henry Homans, vicepreședinte al AMRO.

În cadrul discuției au fost abordate stadiul și perspectivele cooperării româno-americane, cu accent pe consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Ministrul Bogdan Aurescu a realizat o trecere în revistă a subiectelor de interes comun de pe agenda internațională, prezentând temele cu relevanță transatlantică abordate la reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO și a Consiliului Afaceri Externe, la care a participat în ultimele zile la Bruxelles. Ministrul român a amintit, în context, întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la 23 martie 2021, ocazie cu care au fost abordate aspecte de interes prioritar în ceea ce privește Parteneriatul Strategic dintre România și SUA.

În cadrul întâlnirii cu președintele AMRO au fost abordate și modalitățile concrete de promovare a obiectivului comun de dezvoltare a parteneriatelor, investițiilor și schimburilor comerciale între România și SUA. A avut loc un schimb de vederi cu privire la proiectele strategice prioritare regionale promovate de România pentru conectarea nordului și sudului regiunii celor Trei Mări, Rail2Sea și Via Carpathia, inclusiv în ceea ce privește importanța implicării sectorului privat american și a Administrației SUA în concretizarea acestora.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța strategică a extinderii prezenței economice a SUA în România și în regiune, pentru a ajunge cel puțin la nivelul de excelență atins în cooperarea politico-militară și de securitate. Președintele AMRO și-a arătat disponibilitatea de a prezenta aceste proiecte companiilor americane majore active în domeniul infrastructurii.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat prioritatea Guvernului României în ceea ce privește aderarea țării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv susținut constant de către AMRO și relevant pentru investitorii străini și partenerii externi ai companiilor din România.

Eric Stewart a transmis aprecierea AMRO pentru programul dens de întâlniri cu sectorul privat, ministere și instituții guvernamentale românești, pe care delegația Consiliului le-a derulat în cursul acestei vizite în România, care se prefigurează a fi una de succes.

De asemenea, a confirmat intenția AMRO de a susține, în dialogul cu Administrația SUA, necesitatea consolidării cooperării cu România, inclusiv în domeniul economic, și a susținerii candidaturii României la OECD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...