Ministrul de externe german sprijină propunerea lui Trump de 5% din PIB pentru apărare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/flag-european-union-nato-silk-freepik-scaled.jpg)
Germania susține noul obiectiv propus de Donald Trump privind creșterea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB. Asta înseamnă ca țările aliate să cheltuiască pentru apărare o sumă mai mult decât dublă față de prezent. Anunțul a fost făcut de ministrul german de externe Johann Wadephul, la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, organizată joi în Antalya.
Germania îl urmează pe Trump și cere cheltuieli de 5% din PIB pentru apărare
Declarația oficialului german vine în contextul în care Washingtonul a reluat apelurile către aliații NATO pentru a elimina orice „verigă slabă” din alianță, cauzată de lipsa de investiții în apărare.
„Îl urmăm pe Trump și vedem acest lucru ca pe un angajament clar al Statelor Unite față de Articolul 5 al NATO”, a declarat Wadephul pentru Reuters, făcând referire la clauza de apărare colectivă.
Ministrul a preluat recent mandatul într-un nou guvern condus de conservatori și susține că noile amenințări de securitate impun o creștere semnificativă a bugetelor militare.
Statele membre NATO nu par a se pune de acord privind bugetul
În prezent, doar 22 dintre cele 32 de state membre NATO ating sau depășesc pragul actual de 2% din PIB pentru apărare. Propunerea venită de la Washington și susținută de Berlin a fost dezbătută pentru prima dată la nivel oficial în Antalya.
Mai multe state NATO spun că alocarea a 5% din PIB este prea mult și greu de susținut, cel puțin pe termen scurt. Alte țări, precum Estonia, nu sunt de acord ca acești bani să fie împărțiți între armată, infrastructură și securitate cibernetică. Acestea cer ca toți banii să meargă strict către armata propriu-zisă adică pentru echipamente, trupe și operațiuni militare, așa cum cer regulile actuale ale NATO.
O variantă intermediară, propusă de secretarul general al NATO, Mark Rutte, prevede un model de 3,5% pentru apărare și 1,5% pentru alte zone de securitate, precum infrastructura sau protecția cibernetică.
Nu este prima dată când președintele american cere aliaților să aloce mai mulți bani pentru apărare. Și în primul său mandat, Donald Trump a criticat des țările europene pentru că nu investesc suficient în apărare. El a susținut că Statele Unite plătesc prea mult pentru securitatea altora și le-a cerut celorlalți membri să contribuie mai serios la bugetele proprii de apărare. Acesta a amenințat chiar cu retragerea SUA din alianță.
Declarația ministrului german pune presiune suplimentară pe aliați, care mai au doar câteva săptămâni pentru a-și ajusta planurile înainte de summitul NATO de la Haga.