Ministrul Dezvoltării vrea criterii de performanță pentru sporurile din fonduri europene
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/03_Cseke1405203.jpg)
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, critică modul în care se acordă sporurile bugetarilor implicați în gestionarea fondurilor europene. Potrivit declarațiilor oferite pentru Digi24, acesta susține că majoritatea angajaților primesc sporul maxim, de 50%, fără să dea dovadă de performanță.
Sporuri maxime, performanțe minime
Cseke Attila afirmă că sporurile pentru fonduri europene sunt acordate aproape exclusiv la nivelul maxim permis de lege, indiferent de activitatea sau progresul angajaților implicați.
„Nu este vorba doar despre bani, ci despre corectitudine. Nu toți meritaă același nivel de recompensă”, a declarat ministrul.
Oficialul propune introducerea unui sistem de raportare trimestrială a progresului, pe baza căruia să fie stabilită valoarea reală a sporului primit.
„Astăzi, acest spor se acordă lunar, doar în funcție de orele lucrate. Dar avem nevoie de evaluări obiective, asumată de echipele de proiect, de conducerea instituțiilor. Nu toți contribuie la fel”, a explicat Cseke.
Ministrul Dezvoltării și cel al Proiectelor Europene vor criterii de performanță stabilite prin lege
Ministrul dezvoltării dorește ca raportul de progres să devină un instrument obligatoriu, asumat oficial de primari sau miniștri. Acest raport va evalua stadiul proiectelor finanțate din fonduri europene, indiferent dacă este vorba despre faza de proiectare sau execuție.
Cseke Attila consideră că responsabilizarea beneficiarilor de sporuri este un prim pas esențial pentru eficiența administrativă, prin care se încurajează performanța.
De asemenea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene pare a fi de acord că nu toți cei care lucrează cu fonduri europene își merită sporurile.
Întrebat dacă nu consideră disproporționat nivelul de beneficii acordate personalului care gestionează aceste fonduri, în raport cu rezultatele modeste, Pîslaru a recunoscut că este nevoie de o reformă în sistem. El a declarat că lucrează la o propunere care să elimine tratamentul inegal între instituții și să recompenseze echitabil angajații, pe baza performanței și a contribuției la creșterea absorbției fondurilor europene.
„Motivul pentru care voi lucra la o propunere care să fie şi echitabilă, astfel încât să nu mai avem neapărat nişte discriminări majore în administraţie cu privire la tratamentul diferenţiat de la instituţie la instituţie a celor care gestionează fonduri europene. Deci echitabilă. Şi în acelaşi timp să fie stimulantă din perspectiva efortului şi al performanței pe care angajații care lucrează o aduc în absorbția fondurilor europene” a declarat acesta, citat de News.ro