Ministrul Digitalizării vrea să adune toate datele românilor prin proiectul de Cloud Guvernamental

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că proiectul de Cloud Guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur, iar cetăţenii vor avea proprietatea asupra acestor date şi instituţiile doar le vor asigura comunicarea, „să nu-i mai pună pe drumuri pe la ghişee”.

„Din perspectiva mea, pentru mulţi prea roz, revoluţia digitală a României a început, este în plină desfăşurare. În următorul an de zile (…) România va face un adevărat salt din perspectiva serviciilor publice digitale, din perspectiva parteneriatului cu mediul privat, din perspectiva partenerilor noştri din Republica Moldova şi a soluţiilor cu care ei vin în România. Voi da câteva exemple. Sigur, avansăm cu proiectul de Cloud Guvernamental care va pune datele românilor într-un loc sigur, dar, mai important, va asigura interoperabilitatea. (…) Mulţi liberali s-au luptat în Parlamentul României şi au promovat această lege a interoperabilităţii care le spune instituţiilor statului că ele nu mai sunt proprietarii datelor cetăţenilor, ci cetăţenii au proprietatea asupra acestor date şi singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să le asigure comunicarea, să nu-i mai pună pe drumuri pe la ghişee”, a afirmat Burduja, la evenimentul „România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL.

El a menţionat că a pornit „o caravană a digitalizării” cu Ministerul pe care îl conduce, adăugând că transformarea digitală a României nu poate fi făcută dintr-un birou de ministru.

„Mă bucur foarte mult că Poşta Română, domnul director general Valentin Ştefan, a acceptat provocarea şi am pornit această Caravană a digitalizării deja la Giurgiu şi în curând în multe alte locuri din ţară, în care mergem să vedem exact nevoile de la firul ierbii, nevoile acelea de competenţe digitale, inclusiv pentru cetăţenii în vârstă, pentru cei vulnerabili, pentru că unul dintre riscurile procesului este că cei care sunt în urma astăzi vor rămâne şi mai în urmă. Ori nu aceasta este ideea. Deci trebuie să înţelegem care sunt nevoile locale şi, de asemenea, avem astăzi primari liberali performanţi, de la Sectorul 6, de la Măgurele şi mulţi alţii în toată ţara care au adoptat deja soluţii digitale”, a adăugat Burduja.

Ministrul a menţionat şi programele pentru companiile private, pentru facilitarea competenţelor digitale avansate, care sunt finanţate prin PNRR.

„De aceea cred că suntem într-un moment cheie în care vom fructifica în foarte scurt timp toate aceste proiecte pornite”, a mai spus Burduja.

El s-a referit şi la „spaţiul digital comun” cu Republica Moldova, menţionând că acesta va face în aşa fel încât România să accelereze procesul de digitalizare. Burduja a mai spus că misiunea pe care PNL şi-o asumă este aceea de a moderniza România prin transformare digitală, prin adoptarea noilor tehnologii, prin orientarea către viitor.

„Lumea într-adevăr se schimbă şi se schimbă mai repede decât s-a schimbat vreodată. (…) În faţa acestor schimbări, reflexul este să ne oprim, să spunem: lăsaţi-ne mai încet, dar instinctul Partidului Naţional Liberal, forţa care a modernizat întotdeauna România, nu este să se oprească, este să conducă aceste schimbări”, a mai spus ministrul.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei

Fermierii români au devenit un nou subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus...

Guvernul a eliminat taxa pe soare

Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru...