Ministrul Energiei spune că România nu rămâne fără gaze. „Va fi ca și iarna trecută sau ca și acum două ierni”

Publicat: 07 dec. 2021, 13:41, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Ministrul Energiei spune că România nu rămâne fără gaze. „Va fi ca și iarna trecută sau ca și acum două ierni”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că prețul gazelor va scădea după această iarnă, conform estimărilor specialiștilor, iar ceea ce se întâmplă, în prezent, este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de către Federația Rusă prin Gazprom.

Gazele s-au scumpit, după ce au fost reduse livrările prin Ucraina, din Rusia, pentru a se presa operaționalizarea conductei Nord Stream 2, a mai declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

După această iarnă, însă, este de așteptat ca prețul gazelor să scadă, după cum estimează specialiștii.

„Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor. Estimăm o scădere a prețurilor la gaze naturale după această iarnă. Iar întreprinderile mici și mijlocii, prin legea pe care am adoptat-o în Parlament au o schemă de ajutor de stat. Primesc, practic, o subvenție atât la energie electrică, cât și la gaze naturale pentru a trece cu bine această iarnă”, a declarat într-o conferință de presă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Cât despre iarna aceasta, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că nu se pune problema ca românii să rămână fără gaz în februarie 2022, oricât ar fi de ger.

„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție avem, ba din contră, mai mare o avem acum de gaze naturale din depozite. Singura diferență este, dacă ați observat, pentru că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, capacități de intrare, iar după părerea noastră și al altor colegi ai mei din statele membre, este la fel o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”, a spus Virgil Popescu.

România importă gaz prin trei puncte strategice, Isarccea, Negru Vodă și prin Ungaria.