Ministrul Florin Spătaru, obligat de Judecătoria Galați „să desființeze plantația” care distruge casa vecinului. EXCLUSIV

Ministrul Economiei, Florin Spătaru și soția sa, Beatrice Butucescu, au fost obligați de Judecătoria Galați „să desființeze plantația” din curtea casei de pe strada Mihai Bravu din Galați, care afectează peretele vecinului, șeful Direcției de Relații cu Prefecturile din Ministerul de Interne.

Florin Spătaru, relație tensionată cu vecinii

Se pare că ministrul Florin Spătaru are o relație tensionată cu vecinii și probabil că a fost depășit de mult de nivelul banalelor certuri între vecini. De ce? Pentru că s-a ajuns la un proces în instanță, deși neînțelegerile sunt ridicole în raport cu misiunea fundamentală a Justiției, de a face dreptate în cazuri importante, nu de a dispune ce să se întâmple cu vegetația care afectează pereții caselor învecinate sau ce ar trebui să se întâmple cu apa de ploaie care se scurge de pe acoperișul vecinului.

Război în instanță între un ministru PSD și un director din MAI propulsat de PNL

Dincolo de banala ceartă dintre doi vecini de pe strada Mihai Bravu din Galați, este un proces în care se confruntă doi reprezentanți ai partidelor aflate la guvernare, PSD și PNL, adică doi oameni care dețin funcții importante în stat.

Florin Spătaru a fost nominalizat pentru Ministerul Economiei de către liderii PSD Galați. Așa că a uitat de mai vechile sale afinități cu UNPR-ul generalului Gabriel Oprea, când devenise chiar președintele organizației municipale a UNPR Galați și obținuse și un mandat de consilier municipal UNPR, acum fiind membru al PSD Galați.

Vecinul său, Teodor Iulian Gheorghe, este din 2016 director general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Prefecturile din MAI. El a fost unul din liderii noii generații din PNL Galați și în perioada 2009-2012 a fost numit de PNL în funcția de director general al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, companie de sub tutela Ministerului Transporturilor care asigură condițiile de navigație pe Dunăre. În mai 2012, când liderul PNL Galați, Victor Paul Dobre, devenea ministru delegat pentru Administrație în Guvernul USL, Teodor Iulian Gheorghe a devenit director de cabinet al ministrului Dobre, iar, ulterior, a rămas în MAI, fiind promovat șef de serviciu, director adjunct și director general.

Ministrul Spătaru, obligat „să desfiinţeze plantaţia” de lângă peretele vecinului

Miza neînțelegerilor dintre cei doi boși de la Ministerul Economiei și Ministerul de Interne este vegetația care crește în curtea casei familiei Spătaru și care afectează peretele casei vecinului, Teodor Iulian Gheorghe. În septembrie 2021, Teodor Iulian Gheorghe a deschis acțiune în instanță, cerându-le magistraților să îi oblige pe „pârâții” Spătaru Florin Marian și Butucesu Beatrice să lase liber de vegetație un spațiu de 60 de centimetri de la peretele casei sale.

În dosarul 18.321/233/2021, instanța de la Judecătoria Galați a admis cererea lui Teodor Iulian Gheorghe, obligându-l pe Florin Spătaru „să desființeze plantația”, în cazul în care „pârâtul” Spătaru va refuza să facă acest lucru instanța autorizându-l pe „vecinul de la 2” să intre pe proprietatea familiei Spătaru și să treacă la tăierea „plantațiilor, rădăcinilor, ramurilor” care trec de cei 60 cm de la limita de hotar. „(Instanța) dispune obligarea pârâţilor să desfiinţeze plantaţia dinspre peretele nordic al imobilului situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr. 2, care nu respectă limita de 60 cm faţă de limita de hotar, în termen de un an de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În cazul refuzului pârâţilor, instanţa autorizează reclamantul să pătrundă pe fondul pârâţilor pentru tăierea plantaţiilor, rădăcinilor, ramurilor care nu respectă limita legală de 60 cm faţă de linia de hotar”, se spune în sentința Judecătoriei Galați în Dosarul 18.321/233/2021.

Vecinul lui Spătaru a fost obligat să capteze apa de ploaie care ajunge în curtea casei familiei …Spătaru

La proces, Florin Spătaru a contraatacat printr-o cerere reconvențională, pentru că la rândul lor este nemulțumit de faptul că vecinul Teodor Iulian Gheorghe nu a amenajat la peretele din spatele casei un sistem de preluare a apelor provenite din ploi și apa se scurge în curtea lor. Instanța de la Judecătoria Galați a admis și această cerere, obligându-l pe Teodor Iulian Gheorghe ca până pe 21 decembrie 2023 să amenajeze un sistem de scurgere a apelor provenite din ploi. „(Instanța) admite cererea reconvenţională formulată de pârâtul-reclamant Spătaru Florin Marian. Obligă reclamantul-pârât Gheorghe Teodor Iulian la efectuarea unui sistem de scurgere astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul pârâţilor situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr. 4, în termen de 1 an de la data rămânerii definitive a prezentei cauze”, se mai spune în Hotărârea nr 9311 a Judecătoriei Galați.

Judecătoria Galați a hotărât și „organizarea de șantier”. Vecinul, obligat să-și repare peretele, ministrul Spătaru obligat să-i permită accesul

A mai fost tranșată în instanță și situația peretelui casei de pe str Mihai Bravu nr 2, care după moda construcțiilor de case din perioada interbelică este în curtea casei ministrului Spătaru.  Judecătoria Galați l-a obligat pe „reclamantul-pârât” Teodor Iulian Gheorghe „la repararea peretelui nordic ce se învecinează cu imobilul situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr. 4, în termen de 1 an de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, acesta fiind obligat și „să procedeze la emiterea unui certificat de urbanism şi să efectueze lucrările cu respectarea dispoziţiilor certificatului de urbanism”.

La rândul lor, „pârâtul” Florin Spătaru și soția sa au fost obligați de Judecătoria Galați „să permită reclamantului accesul pe fondul acestora pentru efectuarea reparaţiilor la peretele nordic”.

Dacă vor respecta toate detaliile operațiunilor stabilite de Judecătoria Galați sunt șanse foarte mari ca cei doi vecini, de la Ministerul Economiei și Ministerul de Interne, să rezolve toate problemele în litigiu, să se împace și poate chiar să se respecte. Doar sunt vecini.

Sfârșitul nu-i aici! S-a făcut recurs, neînțelegerile vor fi re-judecate de Tribunalul Galați

Aparent, puteam asista la un final fericit al neînțelegerilor dintre cei doi oficiali ministeriali, dar pe 18 ianuarie 2023 Teodor Iulian Gheorghe a făcut recurs și în februarie dosarul nr 18.321/233/2021 a ajuns pe rolul Tribunalului Galați. Deocamdată dosarul este în procedura de filtru, nefiind stabilite, nici instanța la care a fost repartizat dosarul, nici primul termen de judecată. Este posibil ca măruntele neînțelegeri dintre doi vecini, care puteau fi rezolvate pe cale amiabilă, să se transforme într-un lung război în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...