Ministrul francez de Externe, mesaj pentru români

Publicat: 03 feb. 2022, 09:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Ministrul francez de Externe, mesaj pentru români

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, că România poate conta pe Franţa, ţara sa fiind „mândră” că este alături de români în contextul actualelor provocări de securitate.

Oficialul guvernului de la Paris a participat, miercuri, la ședința solemnă organizată în Parlamentul de la București cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Mai multe imagini de la eveniment pot fi vizionate în 

Sunt foarte bucuros să revin azi la București, să fiu alături de ministrul Bogdan Aurescu, pentru a reafirma angajamentul Franței față de România. Legăturile dintre Franța și România sunt vechi, marcate de o profundă prietenie ale cărei origini datează de la susținerea lui Napoleon al III-lea față de crearea statului român și apoi în frăția de arme născute în timpul Primului Război Mondial. Relațiile dintre Franța și România se înscriu în cadrul unui Parteneriat Strategic încheiat în februarie 2008 și reafirmat 10 ani mai târziu, în 2018, cu prilejul vizitei la Paris a Președintelui Iohannis”, a declarat Jean-Yves Le Drian, citat de Ministerul Afacerilor Externe.

Franța, spune el, este mândră că a susținut România pe parcursul care a dus la aderare.

Ne bucurăm să vă fim alături

În condițiile în care provocările cu care Europa se confruntă sunt din ce în ce mai numeroase, în interiorul său, dar și la frontiere, suntem bucuroși să putem conta pe un partener de încredere precum România. Acesta este sentimentul pe care îl am în această nouă vizită la București și este și mesajul pe care l-am transmis parlamentarilor, în urmă cu puțin timp. Printre provocările cu care Uniunea Europeană se confruntă, la fel ca NATO, se află, desigur, tensiunile provocate de Rusia în Vecinatatea Estică a Uniunii. Prioritatea pe care o urmărim pe termen foarte scurt este dezescaladarea situației. În acest scop, lucrăm activ alături de Președintele Republicii, în special în Formatul Normandia, dar și în alte formate de dialog cu Rusia, cu aliații și partenerii noștri. În același timp, trebuie să ne asumăm o poziție fermă care poate, la rândul său, să contribuie la dezescaladarea situației. Franța este pregătită să se implice în măsuri de reasigurare ale NATO, în beneficiul României”, a continuat ministrul francez.

Franța se bucură să fie alături de România, susține oficialul.

Ne bucurăm să vă fim alături, în contextul degradării climatului de securitate la granițele voastre care sunt și ale noastre, sunt frontierele Uniunii. Această decizie se înscrie în continuarea acțiunilor Franței pentru asigurarea securității aliaților și partenerilor noștri europeni, prin misiuni de poliție aeriană, în cadrul prezenței avansate a NATO, pe care Franța le va menține. Puteți, deci, să contați pe noi, așa cum știm și noi că putem conta pe dumneavoastră, mărturie fiind sprijinul dumneavoastră și angajamentul pe care l-ați îndeplinit alături de noi, în lupta noastră comună împotriva terorismului în Sahel”, a mai spus Jean-Yves Le Drian, printre altele.