Ministrul Ghinea se apără cu date false în fața moțiunii simple a PSD. Cum explică minciunile spuse de la tribuna Parlamentului

Publicat: 14 iun. 2021, 19:43, de Cezar Amariei, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Ghinea se apără cu date false în fața moțiunii simple a PSD. Cum explică minciunile spuse de la tribuna Parlamentului

Rata de absorbție a fondurilor europene de către România și marja curentă a statelor europene au fost prezentate în mod deliberat greșit de Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, de la tribuna Parlamentului. Întrebat de Puterea.ro de ce a făcut-o, s-a scuzat că „așa erau informațiile” săptămâna trecută, la momentul documentării, ceea ce nu este adevărat.

Am citit textul moțiunii: este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din Comisia de Afaceri Europene că ar fi bine să discutăm pe bune, serios, așezat, despre fondurile europene. Văd și azi, aici, că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicați textul moțiunii pe Facebook, că vă suspendă contul pentru Fake News”, a spus Cristian Ghinea luni, de la tribuna Parlamentului, în replică la moțiunea simplă depusă de social – democrați.

Ministrul a spus că sunt cinci mari minciuni în această moțiune ce puteau fi verificate din informații publice. Una dintre ele se referă la absorbția curentă a fondurilor europene, considerată „la pământ” de PSD.

Fals, este de 55%, în marja curentă a statelor europene de 58%”, a spus ministrul Ghinea, de la tribuna Parlamentului. Ceea ce însemna că ne situam doar la trei procente de media europeană.

Doar că informația este cât se poate de neadevărată: conform datelor prezentate luni de Comisia Europeană, până la această dată România a absorbit 16,7 miliarde euro din 30,9 miliarde, ceea ce reprezintă 54%, iar media europeană este de 60%, ceea ce înseamnă că diferența față de performanța statelor UE este de fapt dublă, în regim negativ, față de cea prezentată de ministrul Ghinea.

Întrebat de puterea.ro cum explică diferența între datele oficiale, ale Comisiei Europene, și cele prezentate în plen, ministrul a dat vina pe trecerea timpului.

Noi am scos de pe site-ul Comisiei Europene săptămâna trecută. Dacă s-a schimbat între timp… îmi pare rău să vă contrazic, atât era când ne-am uitat”, a explicat Ghinea.

În momentul în care i s-a explicat că nu putea fi mai mare rata de absorbție a României săptămâna trecută decât acum (în situația în care nu am dat înapoi bani), ministrul a insistat că „atât era când ne-am uitat”.

Explicarea inadvertențelor reproșate de Comisia Europeană

Întrebat de ce, la singurul spital propus a fi construit prin PNRR, o variantă din documentul trimis Comisiei Europene susține avem nevoie de 570 de milioane euro iar în altă variantă figurează 517 milioane de euro, ministrul a spus că au fost viziuni diferite ale celor care au întocmit studiul.

Lista de spitale, spre deosebire de cea de autostrăzi, nu este încă fixă. Pe partea de sănătate noi am pus ca milestone (piatră de hotar, n.r.) cu Comisia Europeană un număr de metri pătrați pe care îi facem, fie că vorbim de aripi noi la spitale, fie că vorbim de refacerea unor aripi existente, fie că vorbim de spitale noi. În acest moment vorbim de facto de o competiție de proiecte între CJ-uri și primării care au proiecte de spitale urmând ca primul milestone din PNRR să fie stabilirea acestei liste. Dat fiind că vorbim de studii încă în formă de draft, pentru că nu există studii de fezabilitate finalizate, colegii mei au luat variante diferite de studii”, a spus Ghinea.

Întrebat cum explică solicitarea a 133.000 euro pentru pregătirea unui angajat, ministrul a dat vina pe PSD și… Comisia Europeană.

Aștept explicația de la Fondul Național de Contragarantare pentru IMM-uri. Domnul Jianu de la PSD este acolo, în conducere, poate va explica și el dar, ca să nu vorbesc cu păcat, este o citire exagerată a Comisiei Europene”, susține Ghinea.

Moțiunea depusă împotriva sa va fi votată marți.