Ministrul Justiției: În digitalizare, sistemul judiciar din România nu este cu nimic mai prejos decât cel din alte state

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, la reuniunea Consiliului JAI, că sistemul judiciar din România, în ceea ce priveşte digitalizarea, nu este „cu nimic mai prejos” decât cele din alte state europene.

Ministrul Cătălin Predoiu a participat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, la Bruxelles, aceasta fiind ultima reuniune sub mandatul Preşedinţiei Slovene a Consiliului UE.

Agenda discuţiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiţiei: funcţionarea instanţelor şi controlul judiciar al măsurilor de urgenţă adoptate în context pandemic, combaterea discursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură, obţinerea şi conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), bilanţul Parchetului European la şase luni de la operaţionalizare”, se precizează într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

În privinţa digitalizării sistemului judiciar din România, Cătălin Predoiu a menţionat că „nu este cu nimic mai prejos decât alte sisteme din ţările europene, judecătorii, procurorii şi grefierii români utilizează pe scară largă comunicările electronice, sistemul electronic de repartizare a dosarelor, audierile online, dosarul electronic„.

Acest proces va continua. Digitalizarea va uşura sarcina justiţiei şi a celor care apelează la ea. Însă digitalizarea justiţiei trebuie să meargă în pas cu nivelul general de digitalizare a societăţii, pentru a se asigura liberul acces la Justiţie şi a nu se transforma într-un obstacol, precum şi să asigure protecţia datelor cu caracter personal„, a adăugat oficialul român.

Cu privire la e-evidence, ministrul Justiţiei a declarat că „este importantă identificarea unei soluţii de compromis care să pună capăt unui ciclu de peste 3 ani de negocieri”. „Însă preţul finalizării Regulamentului nu trebuie să fie sacrificarea eficienţei şi a relevanţei sale pentru practicieni şi nici slăbirea principiului încrederii reciproce. Ne exprimăm speranţa că viitoarea Preşedinţie franceză a Consiliului va reuşi să ajungă împreună cu Parlamentul European la un compromis echilibrat şi funcţional în interesul înfăptuirii justiţiei”, a adăugat el.

În contextul discuţiilor despre funcţionarea justiţiei în perioada adoptării măsurilor de urgenţă, ministrul Predoiu a arătat că „pandemia a adus cu sine o provocare serioasă pe tărâmul dreptului, legiferării şi justiţiei, concilierea dreptului la sănătate şi la viaţă, cu celelalte drepturi şi libertăţi, cum ar fi dreptul la liberă circulaţie, adunări publice, religioase, în special în fazele de lockdown”. „Legiuitorii şi judecătorii au fost chemaţi să stabilească o justă balanţă între acestea şi este important ca acest echilibru să prezerve pe termen lung libertăţile cetăţeneşti, pentru că aşa cum virusul ameninţă sănătatea şi viaţa indivizilor, tot astfel şi libertăţile sunt indisolubil parte a condiţiei umane”, a mai spus ministrul Justiţiei.

În marja consiliului, ministrul român a avut discuţii bilaterale cu omologii din Franţa, Olanda, Italia şi Germania.

În toate întâlnirile bilaterale, se arată în comunicat, Cătălin Predoiu a subliniat importanţa eliminării dublei monitorizări (MCV şi Rule of Law) imediat după ce România va realiza obiectivele din cadrul MCV, astfel încât ţara noastră să rămână, ca toate celelalte state membre ale UE, sub o singură monitorizare, Rule of Law Mechanism, poziţia sa fiind receptată cu maximă deschidere de către interlocutori.

2 COMENTARII

  1. Aduceți urgent hârtia igenică. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu chiar simte nevoia.

    Dezvoltă idea.
    Orice român cu un smartphone are acces la o cantitate aproape infinită de informații. Dar smartphone-urile nu sunt echipate cu editori pentru a sorta informațiile fiabile de la informații suspecte, persuasiune de manipulare și urgent de absurd. Acest lucru necesită ca fiecare consumator să fie propriul editor – o abilitate care nu este predată pe scară largă în România.
    Tinerii trebuie să fie instruiți cu privire la valorile democrației – egalitate, libertate și respect reciproc. Dar ei trebuie să fie instruiți și în metodele democrației – gândire critică și respect pentru adevăr. Acesta este modul de a ne restabili legăturile comune într-o realitate comună.
    Națiunea noastră nu reușește să promoveze gândirea critică, alfabetizarea media și capacitatea de a înțelege alte perspective. Așa cum tinerii ar trebui să fie învățați să codifice, ei trebuie să fie învățați la decodificarea știrilor și informațiilor ca o condiție prealabilă a cetățeniei informate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...