Ministrul Muncii anunță mica recalculare a pensiilor pentru cei cu sporuri nepermanente

Publicat: 10 iul. 2024, 06:32, de Vlad Stefan Orjan, în SOCIAL , ? cititori
Ministrul Muncii anunță mica recalculare a pensiilor pentru cei cu sporuri nepermanente

Pensionarii din România primesc vești importante privind recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat la Realitatea PLUS detaliile referitoare la a doua etapă a recalculării pensiilor, denumită „mica recalculare”. Aceasta este menită să corecteze inechitățile pentru cei care au avut sporuri nepermanente și chiar pentru cei care nu au avut toate documentele necesare la data recalculării inițiale.

Detalii despre mica recalculare

Ministrul a subliniat că nu există un termen limită pentru depunerea documentelor necesare recalculării. Pensionarii pot aduce adeverințele necesare în orice moment, și acestea vor fi luate în calcul imediat ce vor fi depuse.

„Vom avea o a doua… noi spunem mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare. Termenul limită nu este 1 septembrie. Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția,” a declarat Simona Bucura Oprescu.

Procesul de recalculare

Recalcularea pensiilor se va desfășura în două etape principale:

  1. Prima etapă: Recalcularea tuturor pensiilor conform noii formule va fi realizată din oficiu la 1 septembrie. Pensionarii vor primi deciziile de recalculare în luna august, conform noii legi.
  2. A doua etapă: Mica recalculare pentru sporurile nepermanente va începe de la 1 septembrie. Documentele aduse după această dată vor fi luate în considerare, iar pensionarii își vor primi banii aferenți din luna următoare depunerii documentelor.

Asigurări pentru pensionari

Ministrul a dat asigurări că pensionarii nu trebuie să se grăbească pentru a depune documentele până la 1 septembrie, deoarece nu există un termen limită strict. Orice documente aduse ulterior vor fi luate în calcul imediat ce sunt depuse.

„Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția. Dacă după 1 septembrie vor continua să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, dar pensionarul își va primi banii din luna următoare,” a adăugat ministrul Muncii.

Mica recalculare a pensiilor vine ca o soluție pentru corectarea inechităților legate de sporurile nepermanente și asigură că pensionarii vor primi beneficiile cuvenite. Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța aducerii documentelor necesare și a oferit garanția că acestea vor fi luate în calcul oricând vor fi depuse.