Ministrul Novak și-a plătit tatăl din bani publici! Oficialul a recunoscut

Sindicatul din sport îl acuză pe ministrul Eduard Novak că și-ar fi premiat ilegal tatăl cu 112.000 de euro ca antrenor al lotului paralimpic.

Sindicatul Național Sport și Tineret a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

În urma sesizărilor primite de sindicat cu privire la:

  • restanțele premierilor pentru sportivii care au obținut rezultate deosebite în anii 2021 și 2022,
  • datoriile acumulate la utilități de cluburile și direcțiile din țară,
  • anularea Galelor Sportive Județene și
  • bugetele insuficiente acordate pentru activitatea sportivă,

în condițiile în care Ministerul Sportului a anunțat public atât în decembrie 2021 cât și în decembrie 2022 că a obținut de la Guvern bugete majorate, record față de anii precedenți,

Sindicatul a verificat documentele referitoare la alocările bugetare la toate capitolele, solicitările, fundamentarea și modul de acordare a sumelor respective.

Novak Carol l-a premiat pe Novak Karoly cu 112.000 de euro!

Sindicaliștii spun că procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP).

Deși CNP a stabilit în ședința Biroului Federal din data de 01.07.2021 antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României la J.P. Tokyo: Valoppi Cristiano (documentul de mai jos),

ulterior, în Statul de premiere nr.10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului și Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano la categoria inferioară, de antrenor secund, pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal! (documentul de mai jos)

Astfel, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai târziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund, susțin reprezentanții sindicatului.

”Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund”, spun cei din sindicat.

Scandaluri din trecut

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premieri, când a apărut pe ștatul de plată al Federației Române de Kaiac-canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, conform site-ului www.libertatea.ro, care a preluat informația apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Contactat de ”Libertatea”, Eduard Novak, președinte FR Ciclism la vremea respectivă, a fost ofensiv, nefiind dispus să lămurească dacă acel Novak este el sau o altă persoană: ”Și, care e problema? Nu mă interesează subiectul. Sunați la federațiile sportive și vedeți dacă sunt sunt eu acel Novak sau nu”.

Președintele Federației de Kaiac-canoe: …”Novak n-a fost niciodată pe ștatul de plată al federației noastre. Cu atât mai puțin antrenor de kaiac-canoe. N-am semnat niciodată așa ceva.” Articolul complet, aici.

Novak Karoly (Ciclism) a încasat o primă de 156.579 de lei (de la Federația Română de Kaiac-canoe) – ștat de plată

Novak a recunoscut

Într-un răspuns pentru g4media.ro, cabinetul minstrului Sportului recunoaşte că tatăl lui Eduard Novak a fost premiat, deşi n-a făcut deplasarea.

Însă Ministerul Sportului susţine că premierea s-a făcut conform legii şi nu era nevoie ca acesta să fie prezent la Jocurile Paralimpice pentru a îndeplini criteriile de premiere:

”Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism. 

La Tokio nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legii.

La canotaj, de exemplu, ar trebui să meargă zeci de antrenori la olimpiadă, dar nu sunt locuri pentru toţi.

Legea nu prevede însă că nu trebuie să fie premiaţi doar pentru că nu au participat la Olimpiadă. Le este premiată întreaga activitate.

Nu e nimic în neregulă acolo”precizează cabinetul ministrului Sporturilor, citat de g4media.ro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...