Ministrul Rafila: Trebuie să avem capacitatea de a opera anual peste 2.000 de copii cu malformaţii cardiace

Publicat: 14 mart. 2024, 07:10, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ministrul Rafila: Trebuie să avem capacitatea de a opera anual peste 2.000 de copii cu malformaţii cardiace
Ministrul Rafila

Ministrul Rafila a precizat că trebuie să avem capacitatea să operăm anual peste 2.000 de copii care vin pe lume cu malformații cardiace, în prezent 80% dintre aceste intervenții pediatrice efectuându-se în țară.

”Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii în fiecare an, cam atâţia copii se nasc cu malformaţii cardiace şi tot atâţia copii trebuie să îşi găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operaţii în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important”, spune ministrul Rafila.

”Sunt foarte puțini”

În prezent, 80% dintre copiii cu malformații cardiace sunt operați în țară, în centrele universitare București, Timișoara, Cluj, Iași și Târgu Mureș,  față de 20%, în urmă cu zece ani.

„Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar şi singuri în multe situaţii (…) în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacităţii, precizează ministrul Sănătății.

De asemenea, a mai subliniat că, în prezent, în țara noastră, ”sunt foarte puțini, cred că maxim zece” chirurgi pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Ministrul Sănătății: ”Este o premieră”

Ministrul Rafila a făcut aceste precizări la trainingul de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică realizat în parteneriat cu Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea ”Carol Davila” București și grupul San Donato.

„Este o premieră. Este vorba despre o demonstraţie, o simulare a operaţiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică realizată pe machete care sunt făcute inclusiv cu diverse malformaţii congenitale, care apar la copii şi care permit trainingul tinerilor specialişti din Bucureşti, dar şi din ţară. Această activitate se va repeta şi noi o vom încuraja”, a afirmat ministrul.