Ministrul român de externe îl critică dur pe Vladimir Putin

Publicat: 19 feb. 2024, 18:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Ministrul român de externe îl critică dur pe Vladimir Putin

Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a exprimat, cu fermitate și tristețe, condamnarea în legătură cu moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, declarând că „Despre moartea lui Alexei Navalnîi nu există nicio îndoială că regimul Putin este responsabil. Va rămâne un simbol al luptei pentru democrație, demnitate, drepturile omului și libertate.”

Înaintea unei întâlniri cu văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța momentului dificil prin care trece familia opozantului rus și a salutat prezența soției lui Alexei Navalnîi, numindu-l pe acesta un simbol al luptei pentru democrație și libertate.

„Despre moartea lui Alexei Navalnîi nu există nicio îndoială că regimul Putin este responsabil. Va rămâne un simbol al luptei pentru democrație, demnitate, drepturile omului și libertate. Este o pierdere pentru toți rușii care luptă pentru libertate și democrație. Salut prezența de astăzi a soției sale, Iulia Navalnaia. Este un moment dificil pentru ea și pentru familia ei”, a spus, ieri, ministrul Luminița Odobescu, înaintea întâlnirii pe care a avut-o cu văduva opozantului rus, Iulia Navalnaia.

Aceste declarații au venit în urma unei întâlniri între ministrul român și văduva lui Alexei Navalnîi, care a avut loc în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, unde Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării măsurilor de sancționare a Rusiei.

„Au fost transmise condoleanţe familiei, soţia lui a fost prezentă aici, a transmis un mesaj simplu şi emoţionant şi cred că este foarte important să arătăm nu numai solidaritate, dar şi să continuăm măsurile de sancţionare a Rusiei. În acest sens, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni şi România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni”, a declarat anterior Odobescu, la Munchen, în cadrul Conferinței de Securitate care a avut loc la acest sfârșit de săptămână.

Șefa diplomației românești a subliniat că știrea despre moartea lui Navalnîi a produs emoție și reconfirmă ceea ce era deja cunoscut despre acțiunile Rusiei și ale președintelui Vladimir Putin, nu doar în Ucraina, ci și în interiorul Rusiei.

„Știrea a produs emoţie şi a fost o reconfirmare a ceea ce se ştia: ceea ce poate să facă Rusia, Putin, nu numai în Ucraina, ci din păcate şi în Rusia”, a subliniat șefa diplomației românești.