Ministrul Sănătății: 3.300 de paturi în spitale pentru ucraineni. „Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la UE”

Publicat: 18 mart. 2022, 07:45, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Ministrul Sănătății: 3.300 de paturi în spitale pentru ucraineni. „Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la UE”

România a pus la dispoziție 3.300 de paturi pentru răniții din Ucraina, a anunțat ministrul Sănătății la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea și migrația în Regiunea Europeană a OMS, organizată de Biroul Regional pentru Europa al OMS la Istanbul.

Ministrul Alexandru Rafila a prezentat la panelul consacrat acestei problematici măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul neîngrădit la servicii de sănătate al refugiaților din Ucraina și eforturile pe care Ministerul Sănătății le face pentru controlul tuberculozei, HIV și al bolilor prevenibile prin vaccinare în rândul acestora.

Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au același drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca și cetățenii români. România a pus, de asemenea, la dispoziție 3.300 de paturi care pot primi răniți din Ucraina în spitale din toate județele țării. De asemenea, toți cetățenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare și asistență de medicină dentară.

Creșterea veniturilor și confort profesional

În cadrul panelului consacrat strategiei comune privind resursele umane în sănătate, ministrul Rafila a transmis că pentru menținerea în țară a profesioniștilor sunt necesare ”creșterea veniturilor” și ”condiții de confort profesional”.

 „Peste 15.000 de medici au emigrat în alte țări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat și alți profesioniști din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acționăm în două direcții atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creșterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiții de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar acesta din urmă este esențială pentru a menține în țară profesioniștii sistemului”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul reuniunii.