Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Nu mai văd urgenţa certificatului verde

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19 în câteva săptămâni, motiv pentru care, în acest moment, nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde.

 „În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare „este mult mai mică, acum,  faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, dar  ministrul recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.

Certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată, a mai prcizat ministrul.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a mai spus  Rafila.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...