Ministrul Sănătății: Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit recent despre contextul pandemic și situația critică în care ne aflăm. În prezent, avem cel mai mare număr de infectați și internați cu boala COVID-19, plus cei mai mulți pacienți la ATI. Ministrul îndeamnă, în continuare, românii să respecte măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și, mai ales, este nevoie ca oamenii să se vaccineze anti COVID-19.

La conferința de presă de astăzi, au participat atât ministrul Sănătății, cât și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan şi manageri în cadrul unităţilor sanitare.

„Îmi pare rău că și aceste sărbători sunt sub auspiciile acestea ale pandemiei. Vedem că soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare și vedem de asemenea că soluțiile nu sunt individuale, ci sunt colective.

Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure: primul este cel mai mare număr de infectați și internați cu Covid-19, iar al doilea: cel mai mulți pacienți la ATI.

Acest val trei nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor pe care le vedem, acesta vine peste valurile anterioare, care au lăsat în urmă un număr însemnat de pacienți. Vedem de asemenea o rată de infectare în creștere, vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități. Vedem familii întregi care ajung la spital.

Vedem de asemenea copii: avem în acest moment 167 de copii internați, din care 16 sunt în secții ATI, doi dintre ei intubați. Din totalul pacienților cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienți intubați, asta spre deosebire de începutul pandemiei, când proporția formelor severe era semnificativ mai redusă.

Care sunt prioritățile MS în aceste condiții: Unu – s-a vorbit des despre locurile la ATI și s-a tot vorbit despre o cifră la nivel național. Dar vreau să subliniez că transportul pacienților pe distanțe mare este riscant și e o soluție doar în anumite cazuri. Așadar, ar trebui să folosim baza materială și umană acolo unde ea există și efortul nostru merge în aceste zile în special către marile orașe.

Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat. Prima dată am mers către alte spitale, pentru suplimentarea paturilor. A doua măsură este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Este o măsură în curs, care are obiectivul reducerea presiunii pe UPU, iar pentru degrevarea unităților de primiri urgențe vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru forme non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Siptalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Județean Ilfov și sperăm de spitalul de la Caraiman.

Al doilea obiectiv al regândirii și optimizării fluxurilor medicale este cel al redirecționării urgențelor de patologie non-Covid către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngrijire de urgență. Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici, spitale care deși au baza materială și resursa umană pentru a oferi îngrijire urgențelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui să solicităm un efort din partea acestor spitale. Ne uităm la București și nu numai.

Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a rețelelor de spitale din MAI, SRI, MApN, ale Transporturilor. Și suntem siguri că vom primi ajutor, de altfel multe dintre ele s-au implicat deja serios în lupta cu pandemia.

A treia măsură este aceea a concentrării tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigența momentului, și anume îngrijirea pacienților cu Covid-19. Asta, da, ar putea să însemne amânarea unor operații elective, unor proceduri, asta ar putea să însemene că anumite spitale, anumite secții vor fi concentrate pentru tratamentul pacienților Covid.

Evident că asta vine cu un cost, toate aceste măsuri vin cu costuri, costuri nu numai pentru ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci și costuri pentru cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii. Avem o grijă deosebită și pentru pacienții non-Covid și de aceea în ultimele luni, prin modificarea ordinului 555, am încercat să definim fluxuri separate pentru pacienții non-Covid peste tot acolo unde a fost posibil.

Facem acest lucru în continuare, în același timp solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultima val, sperăm, sau acest ultim val care va pune o astfel de presiune pe sistemul medical.

Aș vrea să subliniez și că sistemul medical nu poate duce singur pe umerii săi povara pandemiei, la fel ca în celelalte țări care au fost copleșite de numărul de cazuri grave ne confruntăm cu limite, și sunt limite care țin nu atât de investiții, de resursa financiară, cât de resura umană. Mai pe românește, nu putem să tragem la infinit de aceiași oameni.

Avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dvs. Avem nevoie să evitați aglomerările, avem nevoie să purtați masca, să rămâneți în casă dacă nu este esențial să ieșiți, de măsuri de igienă și, mai presus de toate, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze.

Am avut discuții cu Comitetul național de coordonare a vaccinării, am cerut accelerarea ritmului de vaccinare, vom avea în perioada următoare suficiente vaccinuri pentru toată lumea.

Intrăm într-o perioadă, cea între Paștele Catolic și cel Ortodox, în care vom vedea cât de solidari, cât de responsabili vom putea fi”, a explicat ministrul Sănătății.

Alte 4.151 cazuri noi de coronavirus au fost raportate duminică, după efectuarea a 21.557 de teste. În ultima zi, au fost înregistrate 97 decese de persoane infectate cu COVID-19, iar la terapie intensivă sunt internate 1.456 de persoane – un nou record.

Citește și:

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungita

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Până când pot fi folosite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii își pot plăti facturile din banii Guvernului pentru o perioadă mai lungă. Valabilitatea cardurilor...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...