Ministrul Sănătății, despre certificatul verde: ”Cu cât se introduce mai târziu, cu atât utilitatea lui scade”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,  discută, marți, online cu reprezentanții direcțiilor de sănătate și ai spitalelor, subliniind că este nevoie de certificatul verde.

Această întâlnire are loc, marți, când în țara noastră s-a înregistrat o dublare, față de ziua precedentă, a numărului de cazuri de Covid confirmate.  

Ministrul Sănătății a avertizat că pentru noul val al pandemiei de Sars-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri, comparativ cu valul precedent, când au fost confirmate prin diagnostic 400.000 de îmbolnăviri.

„În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri, a subliniat ministrul Sănătății la Antena 3.

Noile antivirale

În legătură cu noile antivirale inovatoare, ministrul Rafila a precizat că ele vor fi eliberate pe bază de prescripție și vor fi eliberate în ambulatoriu. ” Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizaţie pentru nevoi speciale şi o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate – cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă eşti tânăr şi ai o formă uşoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiţi factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poţi să beneficiezi de astfel de tratament. (…) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetăţeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății avertizează că săptămânile următoare ”vor fi hotărâtoare” și că vom avea un răspuns legat de certificatul verde. ”Cu cât se introduce mai târziu în evoluţia unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...