Ministrul Sănătății: La „Matei Balș” și Piatra Neamț sunt multe clădiri și instalații vechi

Publicat: 27 feb. 2021, 11:00, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Sănătății: La „Matei Balș” și Piatra Neamț sunt multe clădiri și instalații vechi

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat, vineri, că între neregulile identificate în rapoartele făcute în urma incendiilor de la Piatra Neamţ şi Institutul „Matei Balş” se numără spaţiul insuficient, numărul de paturi, clădirile vechi, instalaţiile electrice şi de gaze medicale vechi, menţionând că acestea trebuie remediate cât mai curând.

Întrebat, la Parlament, în ce stadiu sunt rapoartele în cazul incendiilor de la Piatra Neamţ şi de la Institutul „Matei Balş”, Voiculescu a răspuns că sunt mai multe astfel de documente: de la IGSU şi din interiorul Ministerului Sănătăţii, pornite de la Inspecţia Sanitară de Stat şi cu rezultate şi de la Direcţiile de Sănătate Publică.

„Avem aproape în fiecare zi măsurări ale îndeplinirii măsurilor. Pe de o parte, dacă vorbim despre măsurile Inspecţiei Sanitare de Stat, arată că la peste un sfert din spitale sau un sfert de măsuri au fost îndeplinite într-un termen relativ scurt, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Pentru unele este nevoie de finanţare şi tocmai de aceea am lansat propunerea sau deja posibilitatea de finanţare de 50 de milioane de euro, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a adăugat ministrul.

Întrebat ce nereguli concrete sunt menţionate în rapoarte, Voiculescu a spus: „Sunt multe (…), vorbim despre spaţiul insuficient, vorbim despre numărul de paturi, despre clădiri vechi, despre diverse neajunsuri de la un spital la altul, instalaţii electrice vechi, instalaţii de gaze medicale vechi. (…) Lucrurile trebuie remediate cât mai curând”.

El a precizat că există termene şi un plan de acţiuni concret, precum şi măsuri care sunt verificate lunar.

Evident că vorbim şi despre eroare umană, eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport, ce poate fi identificat într-un raport este existenţa sau nonexistenţa unor proceduri, nevoia unor proceduri noi, ce face orice raport este să se uite la procese. Şi asta trebuie să facem cred că noi, ca ţară, şi noi cu siguranţă în sănătate mai mult, să nu căutăm doar un vinovat punctual, ci mai degrabă să ne uităm ce a fost greşit înăuntrul procesului”, a afirmat Voiculescu.