Ministrul Stelian Ion: „Legile justiției sunt în etapa finală. În următoarea sesiune parlamentară sper să intre în dezbatere”

Legile justiției, cum sunt cunoscute cele trei pachete ce includ Legea CSM, Legea de organizare judiciară și Legea statutului magistraților, ar putea intra în dezbaterea parlamentară din toamnă, susține ministrul Stelian Ion.

Legile justiției sunt în etapa finală a elaborării lor. După ce am anunțat, în martie, că la minister sunt finalizate, după o perioadă de șase luni de dezbateri publice, de consultări urmează această perioadă în care, în cadrul unui grup de lucru format în Coaliție, se fac ultimele ajustări. Am așteptarea ca, în următoarea sesiune parlamentară, să fie pe masa Parlamentului și să înceapă dezbaterea”, a declarat Ion duminică seara, la Digi24.

Printre principalele modificări, un procuror poate ajunge în funcție de conducere cu aviz conform al CSM: în cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă. Mandatele procurorilor șefi vor fi de patru ani, în loc de trei, cu posibilitatea reinvestirii.

Este eliminată prevederea că președintele României poate refuza doar o singură dată numirea în funcțiile de conducere; revocarea din funcțiile de procuror general și procurori-șefi DNA, DIICOT se va face la propunerea ministrului Justiției, cu avizul secției pentru procurori a CSM.

Cele trei legi ale justiției pot fi consultate aici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...