Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu contează pentru nimeni

În prima conferință de presă, susținută la începutul anului în calitate de ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, intransigent, spunea că persoanele care nu performează sau care au probleme de integritate trebuie să fie schimbate din funcții.

Se referea inclusiv la directorul Regionalei de Drumuri Cluj, Eugen Cecan, despre care ziariștii prezenți la conferință l-au întrebat dacă mai poate rămâne în funcție, deși a fost declarat incompatibil de ANI și în plus a fost trimis în judecată pentru delapidare.

De atunci însă nu s-a mai întâmplat nimic, iar Eugen Cecan stă în continuare confortabil în jilțul de director regional al DRDP Cluj, fără să-l deranjeze nimeni.  

Trebuie reamintit că în anul 2019, actualul director al DRDP Cluj a fost trimis în judecată pentru că o lungă perioadă de timp a folosit în interes personal utilajele și oamenii regionalei. În dosarul deschis sunt și o serie de declarații ale oamenilor din subordine, care confirmă faptele.

Proces în derulare

Numai că este posibil ca la un moment dat martorii să își schimbe declarațiile, descurajați sau influențați de menținerea lui Eugen Cecan în funcția de director general al DRDP Cluj.

De exemplu, cum să își mai mențină declarația un martor cheie al cărui ginere a fost angajat de Eugen Cecan în postul de controlor de trafic? Sau cât de sincer va mai putea fi un alt martor care a scăpat de o cercetare disciplinară, prin milostenia lui Eugen Cecan?

Cum să mai spună adevărul în fața judecătorilor acei martori cărora, ca printr-o minune, Eugen Cecan le-a mărit salariul? Bineînțeles că directorul regional Eugen Cecan a făcut toate aceste fapte “bune” doar după ce a fost trimis în judecată și a putut să identifice martorii din dosar.  

Pe lângă acest proces în derulare deocamdată, Eugen Cecan mai are o problemă de care nu a ținut nimeni cont în ultimii doi ani.

Agenția Națională de Integritate (ANI), a stabilit printr-un raport că din vara anului 2015, actualul director regional, Eugen Cecan este într-o situație de incompatibilitate.

Bineînțeles că Eugen Cecan a contestat în instanță raportul, dar la începutul anului 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv și irevocabil că raportul ANI este perfect valid.  

Asta nu a influențat cu nimic însă cariera domnului Cecan, care a rămas în continuare în funcție. Situația a determinat ANI să transmită către CNAIR, în septembrie 2020, o avertizare prin care reamintea că Eugen Cecan are interdicție de a ocupa funcția de Director Regional în perioada 16.02.2018 – 16.02.2021.

Nici după această sesizare nu s-a luat nicio măsură, iar Eugen Cecan a rămas în funcție.

Interesant este că pe data de 16 februarie 2021 se încheie perioada în care Eugen Cecan s-a aflat în incompatibilitate, deci teoretic și practic poate ocupa fără emoții funcția de Director regional al DRDP Cluj, de acum încolo.  

În această situație este normal să ne întrebăm ce rost mai au deciziile ANI dacă ele pot fi ignorate, fără ca nimeni să nu pățească ceva?.

Din tot acest caz putem să tragem o singură concluzie: domnul ministru Drulă nu este de fapt în stare nici măcar să ia măsuri în ceea ce privește respectarea legii în  companiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Transporturilor.

Ca atare se mulțumește doar să arunce priviri încruntate și amenințări prin conferințele de presă, iar după  asta, în spatele uților închise își cere probabil scuze pentru ce a zis și promite că nu o să mai facă.

Deci cu sau fără Cătălin Drulă, treaba merge înainte, pentru că oricum nimeni nu stă să țină cont de el.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole