Mircea Cărtărescu: Ziua Culturii e doar propagandă

Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de „artişti liberi şi entuziaşti”, de un public „însetat de frumuseţe”, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu.

Sunt cel mai puţin festivist om din lume şi, pe deasupra, cred că e o inflaţie de „zile” în ultima vreme: ziua lasagnei, a cauciucurilor de maşină, a scărpinatului în ureche… Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de artişti liberi şi entuziaşti, de un public însetat de frumuseţe, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii. Instituţiile culturale ale statului român trebuie să-i cunoască şi să-i înţeleagă pe artişti, să-i promoveze şi să-i finanţeze.

Nu există cultură gratis. Trebuie să se termine o dată epoca în care artiştii români trebuie să plece din ţară ca să poată deveni cunoscuţi„, a spus Cărtărescu pentru Agerpres.

Ziua Culturii nu costă nimic autorităţile

Scriitorul consideră că Ziua Culturii „e doar propagandă”. Contextul afirmațiilor sale îl constituie faptul că Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

Ziua Culturii nu costă nimic autorităţile, e doar propagandă, ineficientă şi pompieristică. A fost suprapusă cu ziua lui Eminescu, un foarte mare poet, dar care dacă ar fi trăit azi ar fi fost neînţeles şi persecutat chiar de cei ce rostesc azi mai îngroşat numele său. Ziua Culturii este de fapt de câte ori se scrie un poem bun, se vernisează o expoziţie bună, se face un film bun sau vine pe lume un cântec nou”, a adăugat Mircea Cărtărescu.

1 COMENTARIU

  1. „Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de artişti liberi şi entuziaşti, de un public însetat de frumuseţe, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii. Instituţiile culturale ale statului român trebuie să-i cunoască şi să-i înţeleagă pe artişti, să-i promoveze şi să-i finanţeze.”
    Aplauzele noastre pentru domnul Mircea Cărtărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...