Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, cea mai dură din istoria organizaţiei, apreciază Kievul

Misiunea pe care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o începe la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este ”cea mai dură din istoria” organizaţiei din cauza luptelor din apropiere, a apreciat luni şeful diplomaţiei ucrainene, potrivit AFP.

”Această misiune va fi cea mai dură din istoria AIEA din cauza activităţii de luptă desfăşurată de Rusia pe teren, dar şi ca urmare a manierei evidente în care Rusia încearcă să-şi legitimeze prezenţa” în acest loc, a afirmat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporoje. El a ţinut să precizeze că Moscova a avut o contribuţie semnificativă la această vizită.

Ţările G7, care s-au declarat ”profund îngrijorate” de riscurile de accident nuclear la centrala Zaporojie, au cerut luni garanţii pentru accesul ”în deplină libertate” al personalului AIEA la acest obiectiv.

”Subliniem că orice tentativă a Rusiei de a deconecta centrala de la reţeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabilă”, indică o declaraţie a grupului directorilor G7 pentru neproliferare.

Declaraţia subliniază că centrala nucleară Zaporojie nu trebuie ”să fie utilizată pentru activităţi militare sau pentru stocarea de material militar”.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţă că se află în drum spre centrala nucleară Zaporojie.

Situată în sudul Ucrainei, această centrală a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala nucleară Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...