Misterul din spatele celor două ceşti de ceai ale lui Xi Jinping

La reuniunea anuală a Congresului Naţional al Poporului din China, un detaliu interesant a atras atenția tuturor participanților. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, avea ceva ce alţii nu au: două ceşti de ceai în loc de una, în faţa sa, pe pupitru.

Reuniunea anuală a Congresului Național al Poporului din China poartă denumirea și de „Cele două sesiuni”. Numele acestei reuniuni provine de la faptul că, atât Congresul Național al Poporului (CNP), cât și Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez (CCPPC) își țin întrevederile anuale separat, dar în același timp.

Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez este un organ consultativ, în timp ce Congresul Naţional al Poporului este organul legislativ al Partidului Comunist Chinez. CNP este format din membrii care ocupă funcții de directori ai unor companii, oameni care se remarcă prin realizări şi celebrităţi.

Celia Hatton, editorul BBC pentru Asia-Pacific e de părere ca acest gest al președintelui este o demonstrație subtilă de putere.

„Poate părea un detaliu nesemnficativ, dar în politica elitelor chineze, simbolismul contează. Împăraţii chinezi, de pildă, erau singurii care aveau voie să poarte culoarea galbenă. Prin urmare, chiar şi lucrurile mărunte, cum ar fi două ceşti de ceai, îl fac deosebit pe Xi Jinping.

Apariţia lui Xi Jinping cu două ceşti de ceai în faţă a început de fapt din 2021, dar toată lumea a crezut că este vorba despre o chestie care are legătură cu Covid-ul.

Uneori, puterea lui Xi Jinping este mai evidentă, cum a fost anul trecut, când la marele congres al Partidului Comunist, din octombrie, predecesorul lui Xi Jinping în funcţie, Hu Jintao, a fost practic ridicat de la prezidiu şi dat afară din sală. Motivul oficial ar fi fost că s-a simţit rău, dar imaginile arată că se întâmpla cumva împotriva voinţei lui. Încă nu se ştie nici până astăzi ce s-a întâmplat de fapt atunci.

Cert este că după aceea, Xi Jinping s-a confruntat cu proteste fără precedent din cauza politicii sale zero-Covid, iar săptămâna acesta a arătat că îşi păstrează puterea şi influenţa şi a propus schimbări guvernamentale majore, având grijă, între timp, chiar şi în cele mai mici detalii, să arate că el păstrează controlul.

Sau poate este doar foarte însetat?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...