Moaştele lui sunt scoase în timpul epidemiilor: Azi e Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce trebuie făcut neapărat

Publicat: 27 oct. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Moaştele lui sunt scoase în timpul epidemiilor: Azi e Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce trebuie făcut neapărat

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov – ocrotitorul Bucurreștiului, a fost un pustnic care a trăit la sud de Dunăre în secolul al XIII-lea. conform surselor româneşti, sau în secolul al XVII-lea, conform celor bulgăreşti. Acest Sfânt este sărbătorit la 27 octombrie, la o zi după Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost un păstor din satul Basarabovo, iar ulterior a îmbrățișat haina monahală. Locul de asceză a fost lângă albia unui râu, într-o mică grotă. A devenit ulterior sfânt, după ce localnici au adus mărturii că s-au întâmplat multe miracole şi vindecări în acea zonă. Generalul Peter Saltikov a luat moaştele sfântului Dimitrie cel Nou în timpul unei campanii din secolul al 18-lea, în războiul cu Imperiul Otoman şi le-a trimis spre Rusia. Negustorul aromân Hagi Dimitrie şi mitropolitul Grigore de la București, care aveau un mare respect faţă de sfânt, au reuşit să negocieze cu Saltikov şi să păstreze moaştele sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti, în 1775.Sfântul Mai precis, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara

Din acea zi, epidemia a început a scădea treptat”

Moaştele acestuia au fost scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de domnitorii Caragea şi Ghica. Potrivit mărturiilor din arhive, lt. col. Dimitrie Papazoglu este cel care descrie cu lux de amănunte acele vremuri: „Putem mărturisi, în frica lui Dumnezeu, că am văzut cu ochii noștri minunile săvârșite de acest sfânt. (…) La 1815, fiind foarte întinsă această teribilă epidemie în Capitală, au scos pe Sfântul și, după ce au ocolit cu el Capitala, l-au poprit în mijlocul târgului, unde s-au făcut sfințirea apei și s-au citit rugăciuni către Sfânt.

Din acea zi, epidemia a început a scădea treptat și Capitala a scăpat de acel flagel”. 

Trebuie să aveți în casă o icoană a Sfântului Dimitrie el Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. Tradiția popuară spune că o icoană a Sfântului Dimitrie este de folos fiecărui creștin și trebuie să o țină mereu în casă. Ca şi în cazul altor sărbători religioase importante de peste an, în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase sau taie cu foarfeca.

Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia lor. În acelaşi timp, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Tot în această zi se dăruiesc bătrânilor singuri, neajutoraţi, îndeosebi celor care trăiesc în azile, fructe de toamnă, mere sau struguri, nuci şi miere. Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este asezată la masă de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru care să poartă numele de Dumitru. Se spune că acest obicei, urmat an de an, aduce armonie, sănătate şi spor în locuinţa respectivă.