Modernizări de 3,5 milioane euro la Furnalul 5 de la Sidex, cel mai mare furnal din Europa

Administrația Combinatului Siderurgic „Liberty” de la Galați, fostul Sidex, a anunțat că în cursul acestei săptămâni va începe un program de revizii și modernizări a echipamentelor de la „Furnalul 5”, principalul furnal al combinatului, care asigură producția de 2,2 milioane de tone de oțel de peste un deceniu.

Programul de modernizări, în valoare de 3,6 milioane de euro, adică 18,3 milioane de lei, va fi desfășurat până la începutul anului viitor și va îmbunătăți semnificativ siguranța în exploatare, fiabilitatea și eficiența energetică a furnalului.

Principale lucrări care vor fi executate sunt înlocuirea plăcilor de uzură și a două dintre reductoarele de la utilajul de încărcare a furnalului, deblocarea zonelor de evacuare și de epurare a gazelor, precum și curățarea cuvei furnalului și a platformelor superioare.

„În condițiile în care cererea de oțel la nivel european este afectată de provocările macroeconomice, perioada de implementare a programului va permite companiei Liberty să îmbunătățească procesul de producție fără a fi afectate livrările de produse către clienți”, se spune în comunicatul administrației combinatului.

În această perioadă, laminoarele combinatului vor funcționa la capacitate maximă, pentru a le fi oferite clienților toate produsele și serviciile de care au nevoie, iar strategia de prețuri va fi revizuită în mod constant pentru a fi asigurată o contribuție eficientă a vânzărilor în bilanțul economic al combinatului.

„Furnalul  5” a fost cel mai mare furnal operațional din Europa

Nivelul actual al producţiei, dictat de cererea pieţei, e acoperit în totalitate de „Furnalul 5”, care este unul din echipamentele cele mai importante ale fostului Sidex.

„Furnalul 5” era la momentul punerii în funcțiune cel mai mare furnal operațional din Europa. Are un volum de 2.400 mc şi are o capacitate de 5.500 tone pe zi.

A fost construit în perioada 1975/1978 și a presupus săpături de 13 milioane mc de pământ, 2.800 de metri cubi de piloți, turnarea a 142.000 mc de betoane, construirea a 12 km cale ferată, ridicarea unor construcții în greutate totală de 22.800 tone și montarea a 14.500 tone de utilaje.

Furnalul are 1.500 mc de zidărie refractară, 2.500 km de cabluri electrice și 79 km de conducte tehnologice.

În fiecare schimb, la „Furnalul 5” lucrează 70 de siderurgiști. A fost modernizat în urmă cu cincisprezece ani, prin investiții de 80 milioane de euro, atunci fiind introdus și un sistem de urmărire pe calculator a funcționării instalațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...