Modificările climatice fac epidemia de holeră aproape incontrolabilă, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) semnalează pericolul exploziei epidemiei de holeră la nivel global. Mai ales că, potrivit epidemiologiștilor, schimbările climatice exacerbează această ”boală a sărăciei”, transmite 20 Minutes.  

Iar penuria de vaccinuri complică totul, făcând ca situația să fie fără precedent de câteva decenii. Stocul mondial de vaccinuri contra holerei pentru a face față urgențelor este aproape epuizat și cele 36 de milioane de doze produse în fiecare an au fost deja alocate.

”Harta este aproape roșie”, a declarat doctorul Philippe Barboza. În prezent, autoritățile sanitare naționale și agențiile ONU combat această ”boală a sărăciei” în 29 de țări, a explicat doctorul Philippe Barboza, responsabil OMS cu lupta contra acestui flagel legat de lipsa accesului la apă potabilă și la instalații sanitare adecvate. Printre țările cele mai afecate sunt Haiti, Pakistan, Liban, Siria, Kenia, Etiopia și Malawi.

„Dacă nu vom controla epidemia acum, situația se va înrăutăți”, a sublinait oficialul OMS. În Haiti, unde cu doar câteva săptămâni în urmă ne bucuram că nu am mai avut nici un caz de aproape trei ani, situația s-a degradat cu rapiditate. Boala a provocat aici deja peste 280 de decese. Haiti a primit 1,2 milioane de doze de vaccin contra holerei și campania de vaccinare va începe în următoarele zile.

Dar stocul mondial de vaccinuri constituit pentru a face față urgențelor este aproape epuizat și cele 36 de milioane de doze produse în fiecare an sunt deja alocate.

Din cauza numărului insuficient de producători, în fiecare lună, sunt produse doar circa 2,5 milioane de doze. Ar trebui, potrivit responsabilului OMS, mai mulți ani până când se va putea mări semnificativ capacitatea de producție.

Lupta contra holerei nu este pierdută

Factorii care sunt la originea holerei sunt cunoscuți. ”Dar în acest an, s-a adăugat un factor: impactul direct al schimbărilor climatice cu perioadele succesive de secetă majoră, inundații fără precedent în unele zone ale globului, și cicloane care au amplificat epidemiile”, explică dr. Barboza.

Responsabilul OMS a mai subliniat și faptul că rata de deces în această fază a epidemiei este extrem de ridicată. ”Nu este acceptabil ca în secolul al XXI-lea să moară oameni de o boală foarte cunoscută și foarte ușor de tratat”, accentua dr. Barboza.

Deși în cazul holerei decesul poate apărea în doar câteva ore, boala poate fi tratată prin simpla rehidratare și administrarea de antibiotice în formele cele mai grave. Dar numeroase persoane nu au acces la timp la acest tratament. ”Lupta contra holerei nu este pierdută. Putem să câștigăm lupta”, a concluzionat dr. Barboza.  

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Angel Tîlvăr: „Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii...

Cu ocazia marcării a 20 de ani de la momentul aderării României la NATO, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut un scurt bilanț. În...
Alegeri prezidentiale, in septembrie

România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu

Se împlinesc 20 de ani de când România este țară membră NATO. Cu ocazia acestei zile, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe rețelele...