Moneda națională s-a apreciat, în cotațiile BNR de joi, până la 4,9756 lei

Publicat: 16 mai 2024, 14:17, de George Andrei, în Indicatori macro , ? cititori
Moneda națională s-a apreciat, în cotațiile BNR de joi, până la 4,9756 lei

Moneda națională s-a apreciat, în cotațiile BNR de joi, până la 4,9756 lei, arată cursul afișat, joi, de banca centrală.

Leul a câştigat aproape doi bani, în raport cu dolarul american, astfel că dolarul american a ajuns să fie cotat la 4,5772 lei, cel mai scăzut nivel înregistrat din 10 aprilie 2024, până în prezent.

Și față de francul elveţian şi lira sterlină leul a câștigat în valoare, fiind cotat la  5,0733 lei, pentru un franc, și la 5,7994 lei pentru o liră sterlină.

Preţul pentru un gram de aur a crescut cu aproape un leu, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la 351,0005 lei.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că nu vede încă tendinţe periculoase la cursul de schimb, iar pe măsură ce lucrurile se vor calma, va exista o mai mare flexibilitate a cursului.

”Nu vedem încă tendinţe periculoase la cursul de schimb. El a fost relativ stabil şi ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a preţurilor la energie, să mai vină şi cursul de schimb cu influenţe inflaţioniste. Pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom vedea mai multă flexibilitate a cursului. Vom vedea unde duce piaţa”, a spus guvernatorul BNR, comentând raportul asupra inflaţiei.