Moș Nicolae vine în această noapte. Ce trebuie să faceți

Publicat: 05 dec. 2022, 09:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Moș Nicolae vine în această noapte. Ce trebuie să faceți

Pe 6 noiembrie este Sfântul Nicolae, iar în ajun de Moș Nicolae, pe 5 decembrie, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Prin urmare, Moș Nicolae vine în această noapte la casele copiilor mici și mari și trebuie să știți ce să faceți!

În seara de 5 decembrie, copiii care au fost cuminți își pregătesc ghetele pentru Moș, pe care le pun la geam sau la pragul ușii.

Tot în seara din ajun este bine să spui o rugăciune către Sfântul Nicolae pentru iertarea tuturor păcatelor și pentru a avea spor în toate.

Moș Nicolae vine în această noapte. Este bine să pregătești bunătățile

Întrucât Sfântul Nicolae a fost milostiv cu oamenii, ajutându-i pe cei sărmani, se spune că e bine să îi ajuți pe cei nevoiași în această zi. Tot în ajun este bine să pregătești bunătățile culinare pe care le vei servi în ziua Sfântului Nicolae, căci pe 6 decembrie nu se coace, nu se spală și nu este bine să muncești.

În seara zilei de 5 decembrie este bine să împodobești casa cu crenguțe de brad, căci se spune că aceste crenguțe atrag norocul mai ales dacă le pui în preajma ghetelor unde Moșul va pune cadourile.

Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe în fiecare an, ca o tradiție moștenită de la Sfântul Nicolae, care a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii.

Povestea fetelor care nu se puteau mărita

Tradiția creștină vorbește de mai multe fapte de mărinimie făcute de Sfântul Nicolae. Dintre acestea cel mai cunoscut este cazul celor trei fete sărace, care nu se puteau mărita.
Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu. Iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani la fereastră. A doua zi, omul mirat i-a mulțumit lui Dumnezeu și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul său.

Omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare. Iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Acestea s-au căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae.

Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.

Ce trebuie să faceți în această noapte. Tradiția nuielușei

Dacă nu știați, în anul 325, Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Nicolae i-a dat o palma ereticului. De unde a rămas şi cutuma ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. Pornind de la această credință, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiilor le vor fi umplute ghetuțele fie cu o nuielușă, fie cu dulciuri și fructe. Copiii care au fost neascultători vor primi de la Moș Nicolae o nuielușă drept pedeapsă. Tradiția spune că aceasta trebuie să fie o crenguță de măr și se va pune într-un pahar cu apă.

Dacă nuielușa înmugurește până de Crăciun, înseamnă că acel copil s-a cuminți și Moș Nicolae l-a iertat.

În ziua Sfântului Nicolae, românii pornesc la colindat

În unele zone din țară, în ziua Sfântului Nicolae, românii pornesc la colindat. Feciorii se grupează în cete și merg să aleagă gazda unde vor începe repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou. Tot pe 6 decembrie, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, iar dacă acestea înfloresc se vor folosi la colindat de Anul Nou, la mersul cu sorcova.

Potrivit bătrânilor, iarna începe cu adevărat pe 6 decembrie. Dacă cerul va fi mohorât în această zi și va fulgui, atunci vom avea o iarnă scurtă și frumoasă. Dacă va fi soare, atunci iarna va fi aspră și prelungită până spre martie-aprilie.

Nu uitați că pe 6 decembrie se cinstesc și persoanele care poartă numele acestui mare sfânt: Nicolae, Nicoleta, Niculai, Nicola, Niculina, Nicușor etc.

Se spune că nu este bine să te cerți cu cei din jur în această zi specială căci vei avea parte numai de necazuri de sărbători.

În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii. Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Nicolae. Când acesta trebuie să-și scuture barba cea albă. Cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă! Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai!