Moscova acuză Europa de ipocrizie și critică România pentru „excluderea” unui candidat pro-rus
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/02/Peskov.jpg)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat o serie de critici dure la adresa Uniunii Europene, acuzând liderii occidentali de ipocrizie în privința lecțiilor de democrație adresate Rusiei.
Într-un interviu publicat miercuri, 23 aprilie, de revista Le Point, citat de agenția rusă TASS, Peskov a pus sub semnul întrebării legitimitatea criticilor europene, invocând o serie de exemple din politica internațională și făcând referire inclusiv la România.
„Europenii au vrut să ne învețe despre democrație și au început să-l critice constant pe Vladimir Putin”, a declarat Peskov. „Nu avem nevoie să auzim aceste lecții de la europeni. Nu vrem ca acești ipocriți să ne dea lecții”, a continuat oficialul rus, adăugând că multe dintre aceste critici ar veni din partea unor țări care însele s-ar fi abătut de la standardele democratice.
Referire la România și la un candidat pro-rus
Una dintre acuzațiile lansate de Peskov vizează România, unde, potrivit acestuia, „un candidat a câștigat alegerile prezidențiale, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței lui de a dialoga cu Rusia”. Fără a numi explicit persoana vizată, Peskov pare să facă referire la Călin Georgescu, un fost oficial ONU, al cărui nume a fost vehiculat în spațiul public în contextul alegerilor prezidențiale din 2024, anulate ulterior.
„Cine a condamnat România pentru asta?”, s-a întrebat retoric Peskov, sugerând o lipsă de reacție din partea comunității internaționale față de situația din România.
Critici la adresa Franței și a Uniunii Europene
În continuarea interviului, Peskov a invocat cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fost director al FMI, care și-a retras candidatura la președinția Franței în 2012 după un scandal sexual izbucnit în SUA. Oficialul rus a prezentat acest episod ca pe un exemplu al „ipocriziei europene” și a sugerat că alegerile democratice sunt influențate în mod similar și în alte state din UE, menționând-o și pe Marine Le Pen, care „nu a mai participat” la scrutinul prezidențial francez, deși sondajele o indicau ca fiind o candidată populară.
Condițiile pentru încetarea războiului din Ucraina
În același interviu, Peskov a reafirmat poziția oficială a Moscovei privind războiul din Ucraina. El a susținut că ostilitățile s-ar încheia „instant” dacă Ucraina s-ar retrage din regiunile ocupate de Rusia – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – și ar renunța la aspirațiile de aderare la NATO.
„Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare vor înceta instantaneu”, a declarat Peskov, reafirmând cerințele Moscovei pentru un eventual acord de pace: neutralitatea Ucrainei, recunoașterea teritorială a celor patru regiuni ca parte a Rusiei și stoparea oricărui sprijin militar occidental.
Relația cu SUA și laude la adresa lui Donald Trump
Întrebat despre relațiile cu Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a lăudat pe fostul președinte american Donald Trump, pe care l-a descris drept un „lider puternic” și dispus la dialog. Peskov a sugerat că, spre deosebire de actuala administrație Biden, Trump ar fi oferit o abordare mai pragmatică în relația cu Moscova.