Moscova, atac dur la adresa Maiei Sandu: Face experimente de tip ”al Treilea Reich” în Moldova

Publicat: 10 mai 2024, 09:57, de Cezar Andrei, în Internațional , ? cititori
Moscova, atac dur la adresa Maiei Sandu: Face experimente de tip ”al Treilea Reich” în Moldova
Moscova, atac dur la adresa Maiei Sandu: Face experimente de tip ”al Treilea Reich” în Moldova

Moscova, atac dur la adresa Maiei Sandu. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a comparat politica președintelui Republicii Moldova cu experimentele efectuate de cel de-al Treilea Reich, în privința naționalității și a limbii oamenilor.

„În ceea ce privește politica Maiei Sandu, știţi, cred că acest lucru este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Numai atunci și acolo s-au făcut experimente cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor” a spus Zaharova într-un interviu pentru TASS, preluat de Rador Radio România.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a amintit că  în literatura documentară și în istorie a fost deja descris „cum al Treilea Reich i-a forțat pe ziarişti să folosească un font diferit”.

„Fontul – am în vedere utilizarea unei astfel de componente etnoculturale, fontul ziarelor trebuia să corespundă acestei idei a arienilor – un arian pur-sânge, tot ceea ce le vine în minte: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, poziţia ochilor și așa mai departe. O împărţire clară a oamenilor pe categorii. Desigur, eugenismul care a luat amploare”, a spus Maria Zaharova.

Făcând o paralelă cu politicile celui de-al Treilea Reich, purtătorul de cuvânt al MAE rus a precizat că Maia Sandu „a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, conform unui șablon, pe o matriţă – ea a pus și a înconjurat acele cercuri de care era nevoie, restul au fost tăiate, colorate și aruncate”.

Citește și: De ce are Maia Sandu pașaport românesc

”Limba moldovenească este mai veche decât limba română”

Declarațiile diplomatului rus vin în contextul în care, în 2023, Maia Sandu a aprobat o rezoluție parlamentară prin care limba moldovenească a fost redenumită limba română.

„Într-o secundă, limba moldovenească, printr-o mânuire de condei a Guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Și ce sunt acestea dacă nu elemente de genocid împotriva unui întreg popor?” a mai spus Zaharova.

Ea a declarat că că prima întrebare pe care o adresează atunci când se întâlnește cu cetățenii Republicii Moldova se referă la limba pe care o vorbesc: „Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?” „Ei răspund: desigur, limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”.

Potrivit afirmaţiilor sale, Maia Sandu este „un dirijor al acelorași idei, ideologii, viziuni filozofice naziste care îi sunt plătite de către Occident”.

„Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonialiștii au părăsit Africa, trasând granițele țărilor pur și simplu de-a lungul unei rigle puse pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de oportunitate la momentul respectiv” – a conchis Zaharova.