De ce are Maia Sandu pașaport românesc

Publicat: 07 mai 2024, 21:36, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce are Maia Sandu pașaport românesc

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi – inclus în martie 2022 pe lista „agenţilor străini” de autorităţile de la Moscova – că şi-a redobândit cetăţenia română „acum 13-15 ani” şi că, la fel ca „un milion” de cetăţeni ai Republicii Moldova, este şi cetăţean al României, scrie Ziarul Naţional de la Chişinău.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Maia Sandu paşaport românesc: pentru a circula fără viză în Europa sau pentru orice eventualitate?

„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu.

În acelaşi timp, Maia Sandu a mai spus și că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.

La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc Unirea, fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.

„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta. Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, realist este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat președintele Moldovei,